"Политиците в Скопие имат шанс да се поправят". Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред журналисти, след като той заедно с президента Румен Радев участваха в церемонията по поднасянето на венци и цветя пред Паметника на парашутиста до Народното събрание по случай Празника на военните парашутисти.

Коментарът си той направи в отговор на въпрос има ли полезен ход българската държава след негативните новини от Брюксел за бъдещето на Северна Македония

Македония и Албания с дата за начало на преговорите за ЕС - вероятно през 2020 г.

Македония и Албания с дата за начало на преговорите за ЕС - вероятно през 2020 г.

Шест държави искат преразглеждане на пакета "Мобилност I"

По думите на военния министър "тъй като сме на военен празник, представете си, че чуха командата от Брюксел - "Свободно! Поправи се". Като го виждам обаче не са разбрали какво става дума, защото след тупане на топката историческата комисия се прибра без никакъв резултат". 

Това, което Каракачанов научил от членовете на българската част от комисията, е, че съвсем умишлено се "тупала топката" от трима от представителите на македонската й част, които демонстративно напуснали залата с аргумент, че работното време приключило.

"Така няма как да стане, но ако не са го разбрали, толкова по-лошо за тях", отбеляза военният министър, според когото, ако не се изпълнят сроковете за българските искания, имало антре и след антрето - в коридорa. 

Блокирането на пътя на Македония към ЕС - удар срещу България

Блокирането на пътя на Македония към ЕС - удар срещу България

Нямаше да има Преспанско споразумение без Споразумението ни с Македония

Той не е съгласен с тезата, че така помагаме на Сърбия и Русия, а не на Македония.

"Ние имаме проблеми, които трябва да решим. Приказките "дайте да дадем", пък после ще видим и те ще се оправят сами, аз не ги приемам за нормални", каза военният министър. Според него проблемите с македонската страна се задълбочават умишлено като политика.

Каракачанов обясни, че полезен ход има и той е направен с решението на Министерския съвет. "Както виждате, ние пак бяхме най-благородни, но поставихме много ясни условия, които изискваме да бъдат спазени с ясни срокове", подчерта вицепремиерът. Според него не само България преценява, че нещата не вървят както трябва в Скопие и Франция вече е наложила своята позиция. 

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени