На този етап няма да има решение за преговори със Северна Македония за присъединяването на страната в Европейския съюз. Такова решение няма да бъде взето на двудневната среща на върха, която се провежда днес и утре.

Това заяви новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Fokus.mk.

Тя изрази съжалението си от това забавяне на процеса.

Дълбоко съжалявам, защото вярвам, че тези страни положиха големи усилия да се приближат до Европейския съюз, така че е много важно да получат положителен сигнал, заяви фон дер Лейен за Македония и Албания.

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Той благодари на България…

Припомняме, че пемиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди по-рано, че при отлагане на преговорите за членство на страната му в ЕС, правителството в Скопие ще падне, защото ще загуби мнозинството си в парламента, предаде БНТ. Заев призова Европа да не лишава страната му от заслуженото.

"Без мотивация и помощ от Европа не знам как ще продължим в тази насока в бъдещето", коментира той след пристигането си в Брюксел тази вечер.

Френският президент Еманюел Макрон обаче остава непреклонен на този етап.

"Искам да изпратя положителен сигнал към тези лидери, но сериозно погледнато трябва да им кажа: този път ние имаме нужда от повече време, за да направим нещата както трябва." - каза Макрон.