Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че при отлагане на преговорите за членство на страната му в ЕС, правителството в Скопие ще падне, защото ще загуби мнозинството си в парламента, предаде БНТ. Заев призова Европа да не лишава страната му от заслуженото.

"Без мотивация и помощ от Европа не знам как ще продължим в тази насока в бъдещето", коментира той след пристигането си в Брюксел тази вечер.

"Уважаеми лидери на ЕС, недейте да гасите блестящите звезди, към които се стремим! Недейте да се превръщате в препятствие за нас! Бъдете наши герои!" - призова Заев.

Захариева: Отлагането на преговорите между ЕС и Скопие ще е дестабилизиращо за региона

Захариева: Отлагането на преговорите между ЕС и Скопие ще е дестабилизиращо за региона

Все още има шанс са съгласие…

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан на свой ред отправи призив към евролидерите да изпълнят ангажимента си към Северна Македония и Албания.

Френският президент Еманюел Макрон обаче остава непреклонен на този етап.

"Искам да изпратя положителен сигнал към тези лидери, но сериозно погледнато трябва да им кажа: този път ние имаме нужда от повече време, за да направим нещата както трябва." - каза Макрон.

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

От Брюксел Зоран Заев още веднъж благодари за подкрепата на България за започването на преговори със Северна Македония.

"Досега се разбрахме за 5-6 исторически личности, 4 исторически глави са решени. Продължаваме напред и вярвам, че ще намерим решения и за оставащите въпроси. Досега успяхме да решим по-големите неща - със сигурност и за останалото ще се разберем. Ние сме големи приятели и това приятелство трябва да продължи. Няма как иначе." - изрази надежда македонският премиер.