България подкрепя преговори на Северна Македония и ЕС, но има условия, коментира пред БТВ външният министър Екатерина Захариева. 

Страната ни възнамерява твърдо да отстоява националния си интерес, обяснява министърът и изброява част от условията:

Прекратяване на всякакви претенции на Северна Македония за малцинствата в България; Заличаване от табели с антибългарска идеология и спиране на езика на омразата; Постигане на съгласие по историческите въпроси; Поемане на ясни ангажименти за времето, до което ще бъдат изпълнени условията.

"Ние ще подкрепим започване на преговори, но с ясно включване в Преговорната рамка на тези условия. Те са и критерии за присъединяване. В 35-а глава трябва да се включат всички тези ангажименти. Искането ни е тази глава да бъде отворена в началото и да бъде затворена последна", обяснява Захариева.

Правителството обсъжда утре "Пакет разширяване", който включва всички условия на страната ни към Северна Македония.

Зам.-председател на комисията: Няма крайности в отношенията ни с Македония

Зам.-председател на комисията: Няма крайности в отношенията ни с Македония

Доц. Наум Кайчев иска придържане към историческите извори

Относно казуса с Джок Полфрийман, Захариева обясни, че австралийският посланик в Атина се е срещнал с Кирилов, Цацаров и с нея самата. "Това е консулски и съдебен казус, България има независима съдебна система, процедурите все още не са приключили. Изчаква се решението, защото Полфрийман има забрана за напускане на страната от 2011 г. Не бива това да влияе на двустранните отношения между България и Австралия".

Външният министър коментира, че пострадалият българин при инцидента в германския град Лимбург, вече е добре, прегледан е в болница и е изписан за домашно лечение, но не е потърсил съдействие от българските власти.

Относно ситуацията с бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, външният министър обясни, че Георгиев има качества за консул във Валенсия. "Няма изискване генералния консул да говори езика на приемащата държава, имаме редица дипломати, които не говорят езика на държавата, в която са, стига да знаят други два. Той знае руски и английски език. Пое ангажименти да напредне бързо и с испанския език".

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Настояват страната ни да ги постави като условие към Скопие