Въпросите на нашата обща история с Република Северна Македония са важни, не само като фундамент за двустранните отношения с България, но и за самата същност на Република Северна Македония, за самия дух на обществото там.

Това заяви пред БНТ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите въпроси.

Според него няма крайности в отношенията между двете страни. Позицията на България е ясна и последователна. 

В Скопие изригнаха: 3 март не е национален празник на „великата” България

В Скопие изригнаха: 3 март не е национален празник на „великата” България

Българите нямали право да празнуват такъв предварителен договор, какъвто е Санстефанският, било провокация

За първите 7-8 месеца са постигнати сериозни резултати в средновековната история и разбиранията за общите личности. Той обясни, че не става въпрос за отстъпки, а за придържане към историческите извори.

Моето разбиране е, че в интерес на самата европеизация на страната, в интерес на самото приближаване към ЕС е да бъде осмислена, и призната, и дъблоко разбрана от гражданите тази обща история, каза доц. Кайчев.

Думите му са дни след заседанието при президента Румен Радев, на което бе решено, че България няма да даде безусловна подкрепа на Северна Македония за еврочленство.

На 17 октомври предстои европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да вземат решение за старт на преговори за членство на Северна Македония и Албания. Преди това трябва да заседава съвместната комисия по историческите въпроси на Република България и Република Северна Македония.

Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Българските политици извън ефира се разбират, а пред обществото се карат

Припомняме, държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

На срещата бе решено, че България не дава безусловна подкрепа за кандидатстването на Северна Македония за ЕС.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.