Познавам македонските политици - на маса са добри българи, но като дойде въпрос да вземат решение, започват да увъртат - "много е сложно, как да кажа, че имаме обща история". Те са като българските политици - извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат.

Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. В понеделник на заседание при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Захариева уверена, че точно това прави българското правителство

Припомняме, позицията на Каракачанов бе, че оглавяваната от него партия ВМРО напуска управлението, ако страната ни подкрепи Северна Македония за членство в ЕС.

Имаме много лостове, моето предложение беше да използваме най-дебелия лост, да кажем - не започваме преговори, докато не признаете историята, заяви Каракачанов. Нашите коалиционни партньори търсят по-гъвкав период. Не сме дали ултиматум, поясни той. Ще предложа още 2 варианта, каза Каракачанов. Когато дойде време да ги обсъждаме в правителството, ще говорим пак. Винаги съм имал ясна позиция, не си сменям позициите.

Лидерът на ВМРО даде пример с преговорния процес и отношенията Словения-Хърватска. При кандидатурата на Хърватия, Словения каза - да, принципно започва процедурата за членство, но първото междуправителствено заседание ще бъде, когато се започне изпълнение на конкретни условия.

Задължително да защитим историята и достойнството си. Да защитим хората, които са там и имат българско национално самосъзнание, призова Каракачанов.

Той изтъкна един от спорните моменти в работата на българо-македонската комисия - за народността на Гоце Делчев. Делчев дойде в българското военно училище, след което стана учител. 

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии

Представяте ли си подобен спор между Австрия и Германия, Гърция и Кипър - спор имат ли имат ли обща история, общ език, даде пример Каракачанов за нивото на нужните уточнения между двете държави.

Стига с тази югокоминтерновска политика, призова Каракачанов. Македония е в най-сериозната демографска криза - 30% не се владее от държавата. Той даде пример, че преди години македонските учени са тръгнали към Античната македонска история, а сега са се отрекли от нея.

Когато говориш с чужденец, по-лесно може да си поставиш условията. Когато говориш с брат си е по-трудно, обясни спецификата на преговорите той.

"В новите учебници, би трябвало да напишат, че Тодор Александров е добър българин, пожертвал живота си за българите в Македония. Има статии, собствени биографии, писма. Тодор Александров беше забраняван и в България след 1944 г. защото е антикомунист. Трябва да е до Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов - защото е голям българин", каза Красимир Каракачанов по повод новата си книга.

Той цитира Енциклопедия Британика, според която Александров е единственият всепризнат и некоронован крал на българите в Македония.

"С честна дума в Скопие не може да минеш, там възпитанието, отстъпчивостта на българските политици го приемат като слабост", поясни Каракачанов и призова да използваме механизмите на предприсъединителния процес. "Няма друг народ, който да си е измислил своя нация, с която се самоконфронтира", заяви той. 

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Припомняме, държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

На срещата бе решено, че България не дава безусловна подкрепа за кандидатстването на Северна Македония за ЕС.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО. 

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Захариева уверена, че точно това прави българското правителство

Относно предизборната кампания и палежа на имот на кандидат-кмет от село Ясна поляна, Приморско, вицепремиерът заяви: "не ми се ще да вярвам, че в 21 век така се прави предизборна кампания - ако започнем да се палим за избори в едно село, какво ще стане по-нататък.".

Той не даде конкретни очаквания за резултати от изборите, потвърди съвместното явяване на ВМРО и НФСБ в Пловдив и Русе.

Не ми се ще това да е началото на нашата предизборна кампания, повтори Каракачанов.