Социологът Андрей Райчев коментира резултатите от местните избори в София, като обяви, столицата е "пробита" - и от ляво (Мая Манолова), и от дясно (Борислав Игнатов от "Демократична България" и независимия Борис Бонев).

"ГЕРБ (Фандъкова) печели, губейки", изтъкна Райчев пред Нова телевизия, като уточни, че управляващите от ГЕРБ печелят местните избори, но са "пробити".

По думите му на балотажа в София другата неделя десният избирател щял да избира между център (ГЕРБ) и смяна на статуквото (Манолова).

Фандъкова остава на балотаж
Обновена

Фандъкова остава на балотаж

Манолова изостава с 10%, 15.8% събра Борислав Игнатов, Бонев -10.4%

Според Райчев съдбата на София се държи от онези хора, които са гласували за "Демократична България" и Борислав Игнатов и независимия Борис Бонев.

От своя страна близкият до ГЕРБ анализатор Георги Харизанов отрече тотално тезите на Андрей Райчев, като според него Фандъкова и ГЕРБ печелят изборите убедително.

Според политолога Димитър Аврамов не е решено кой ще е кмет в София, както и че трудно ще се правят мнозинства в общинските съвети в София и Пловдив.

Дани Каназирева изпревари в Пловдив бившия кмет Славчо Атанасов

Дани Каназирева изпревари в Пловдив бившия кмет Славчо Атанасов

На първо място е Здравко Димитров, ГЕРБ

"Ако Славчо Атанасов от ВМРО не отиде на балотаж в Пловдив, това е колосален провал. Неговата партия е коалиционен партньор в управлението - няма как хората да ти повярват, че си опозиция", отбеляза Аврамов, допълвайки, че Пловдив е много специфична ситуация.

Според бизнесмена Владимир Каролев в София нямало никакви изненади, само Борис Бонев бил изненада, че е взел толкова гласове. "БСП е тотален провал и не само в София", подчерта той.

От своя страна политологът Борис Попиванов обяви, че ГЕРБ и Фандъкова са загубили 100 000 избиратели в София.