Районният съвет на БСП в столичния район "Искър" започна гражданска подписка за повторно преброяване на гласовете от местните избори в района, а ако не е възможно - за касиране на вота за кмет и насрочване на нов избор. Искането е мотивирано с данни за сериозни нарушения и опорочаване процедурите в изборния ден и по време на кампанията.

В официална декларация социалистите заявяват, че разполагат с видеозаписи от деня на балотажа 3 ноември, "на които ясно се виждат действията, контактите, координацията и сътрудничеството между лицето Ивайло Елков Цеков (кандидат за кмет на район Искър от ГЕРБ/СДС) и редица известни на органите на реда и на много граждани на района лица, за които публично в район Искър се знае, че се занимават с покупко-продажба на гласове".

На балотажа за районен кмет Ивайло Цеков получи 9368 гласа, а кандидатът на БСП Борис Цветков - 9254 гласа.

"В края на изборния ден изборните резултати от СИК със смесено население показват драстично голяма разлика в гласувалите за кандидата Цеков. За разлика от повечето секции в район Искър, в които води и побеждава Борис Цветков. Гласовете в тези СИК, осигурени при видимо взаимодействие и координация с тарторите на ромите и на криминално проявени лица в район Искър осигуряват преднината от 114 гласа (според ЦИК и ОИК СО) на кандидата Цеков." - се казва в изявлението на местните социалисти.

ГЕРБ е с 12 районни кметове в София, ДБ с 8, БСП с 1, 3-ма са независими

ГЕРБ е с 12 районни кметове в София, ДБ с 8, БСП с 1, 3-ма са независими

В 22 от 24-те района имаше балотажи…

Те призовават лично Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова да проверят сигнала, да съдействат за изземане на записите от видео камерите и за осигуряване на всички необходими доказателства, необходими за проверката на фактите.

Освен това социалистите настояват Борисов да заяви ясна позиция по случая като се разграничи от действията на своя кандидат за кмет на район "Искър" и дори да го оттегли, или да застане твърдо зад него.

"В противен случай, Бойко Борисов признава своето поръчителство и закрила на тези недопустими и незаконосъобразни действия и практики." - посочват от БСП, като призовават и Йорданка Фандъкова също да заяви своята позиция и да извади Цеков от екипа си.

Социалистите се обръщат също към МВР, Специализираната прокуратура и другите компетентни органи с апел незабавно да изземат записите от камерите на обектите, да анализират всички други факти и данни, задълбочено да разследват сигналите за изборните нарушения. Те отправят и искане към АССГ, ЦИК и ОИК да разгледат поредицата от сигнали, жалби и оспорвания а изборния процес, както и на конкретните резултати в редица СИК и да не допускат встъпване в длъжност на обявения за избран районен кмет преди съответните институции да излязат със своите решения.

От БСП настояват също администрацията на район "Искър" да бъде проверена за неправомерни действия при класирането, настаняването и контрола на използването под наем на общински жилища - има ли настанени лица, неотговарящи на условията, а също просрочени задължения към СО и към "Топлофикация".

Със започналата подписка се изисква също решаване на важни за гражданите на района проблеми: възстановяване на пешеходния достъп между "Дружба" 2 и "Дружба" 1 край местния "Кауфланд", незабавно започване и завършване на отчуждаването на частните земи в парка до езерото, в парка до 108 СУ и в пространства, отредени за озеленяване, започване на основен ремонт на ул. "Димитър Пешев" и др.