Районната прокуратура в Монтана е образувала две преписки след публикации и излъчени журналистически репортажи с данни за изборни нарушения, извършени от членове на секционни избирателни комисии (СИК) в град Лом и в монтанското село Стубел при местния вот на 29 октомври 2023 г.

Дадени са подробни указания на полицията за извършване на проверки за установяване на необходимите факти за правилното и законосъобразно произнасяне на прокуратурата по преписките, съобщиха от държавното обвинение.

По случая в Стубел предстои да бъдат снети сведения от членове на секционната избирателна комисия по отношение на обстоятелствата, посочени в репортажа. Прокуратурата иска да се изясни дали е упражнявано мотивирано въздействие спрямо членовете на СИК и дали са преправяни резултатите от изборите при отчитането на бюлетините.

Още кадри с манипулация на вота: "Марето" дописва бюлетини в Плоски

Още кадри с манипулация на вота: "Марето" дописва бюлетини в Плоски

Жената дори не е член на секционната комисия

Снощи БНТ информира, че на запис от видеонаблюдението в секцията се вижда как мъж и жена от избирателната комисия се опитват да убедят останалите, че трябва сами да попълнят пуснатите празни 74 бюлетини, които по закон са недействителни. Други двама отказват да се съгласят с предложението. Жената, която настоява за поправяне на бюлетините, все пак успява да отбележи преференция в една от тях, но е спряна от останалите. Така недействителните гласове в Стубел е 89.

Възложена е проверка и по другата образувана преписка. Тя касае записа от избирателна секция в Лом, от който се вижда как членовете на секционната избирателна комисия нанасят знак "Х" в извадени от урната празни бюлетини.

Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, но не от Алеко

Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, но не от Алеко

Дописване на бюлетини с отбелязване на преференции

Предстои да се установени за точно коя избирателна секция става дума и да се изиска от нея видеозаписът. В рамките на проверката следва ще бъдат взети подробни сведения от хора, запознати със случая, включително членовете на секционната избирателна комисия. Трябва да се съберат детайлни данни за евентуално преправяне на изборния резултат и за начина, по който това е било направено.

След приключване на проверките по двете преписки резултатите незабавно ще бъдат докладвани в Районната прокуратура в Монтана, която ще се произнесе по случаите.

Припомняме, че в последните дни се разбра и за нарушения от страна на членове на СИК в монтанското село Габровница и на други местав страната.