Ахмед Башев е задържан от полицията снощи, докато е бил в дома на свой приятел.

За задържането потвърждава и дъщерята на Башев, Силвия.

Ахмед Башев е бивш кмет на Гърмен и ексдепутат от ДПС. Tой управляваше общината дълги години. 

Башев отпадна от надпреварата на 27 октомври с трети резултат.

Срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите, участващи днес на балотажа.

По неофициална информация в ареста с Башев са още петима души.

Полицейското присъствие в Гърмен е засилено, има и жандармерия. Полицията е сезирана и за заплахи чрез SMS срещу единия от кандидатите за кмет на Гърмен и семейството му.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни по повод ареста на Башев: "Задържан е с подозрение за купуване на гласове. Потвърждаваме, че е за усилено купуване на гласове в полза на единия от кандидатите и мисля, че в днешния ден не можем да кажем малко повече дори много повече."

Башев дълги години бе кмет на община Гърмен, след това за кратко и депутат, а в момента е директор на училище в общината. На първи тур на местните избори той остана трети.

През август месец тази година Ахмед Башев бе обвинен за безстопанственост на стойност 3 027 144.37 лв. Повод за обвинението е, че на 09 септември 2005 г. след обилен дъжд от четвъртокласен път село Огняново - село Рибново в община Гърмен се свлекли скални маси и камъни.

Това е втори арест за Ахмед Башев, който беше разследван и покрай скандала за радикален ислям в Рибново през 2009 година. Тогава той категорично отричаше в селото да има радикални елементи. Темата за етническото напрежение в общината беше актуална и през 2014 година.

Башев беше и кмет на община Гърмен, когато там имаше напрежение заради събарянето на къщи на незаконно заселили се в ромската махала.

От МВР за Нова телевизия са обяснили, че обвиненията срещу него са, че е работил в полза на един от кандидатите за кметове, които се явяват на втори тур. За ареста съобщи и самият той в профила си във Facebook.