Образувани са 65 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и изборни престъпления, съобщават от прокуратурата.

Десет от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.

Разследвания се провеждат в Балчик, Берковица, Благоевград, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Видин, Враца, Горна Оряховица, Девня, Дупница, Елена, Златоград, Исперих, Каварна, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Монтана, Омуртаг, Оряхово, Павликени, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свищов, Севлиево, Сливен, Сливница, Смолян, Тетевен, Тутракан, Царево, Шумен, Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Специализирана прокуратура.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 са с предмет престъпления, свързани с изборите. 10 души са привлечени като обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

Сотир Цацаров: 10 са обвиняемите кандидати за местна власт
Обновена

Сотир Цацаров: 10 са обвиняемите кандидати за местна власт

9 снети имунитета, има още 5 предложения

В Прокуратурата са образувани и 901 прокурорски преписки, от които по 545 е отказано да се образува досъдебно производство.

До момента главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на шест лица - кандидати за кметове и общински съветници, по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 лица - кандидати за общински съветници, като обвиняеми по разследвания на СГС.

За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура ЦИК разреши привличането им като обвиняеми и задържането им. Задържани под стража са 4 обвиняеми.

ЦИК даде разрешения за привличането като обвиняеми на 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на ЦИК.

Повдигат обвинения на четирима кандидати за постове във властта
Обновена

Повдигат обвинения на четирима кандидати за постове във властта

ЦИК разреши привличането им под отговорност