Нито меката, нито твърдата дипломация ще свърши работа в отношенията със Северна Македония. Истината е някъде по средата и точно това прави българското правителство. В това е убедена външният министър Екатерина Захариева, която защити позициите, изказани след консултативната среща при президента Румен Радев във връзка с буксуването на преговорите на ниво работна група между двете държави и наближаващата дата, на която Македония трябва да получи покана за започване на преговори с ЕС. 

Тогава премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов заявиха, че подкрепата ни за евроинтеграцията на Северна Македония не е безусловна и е нужно историческите въпроси да бъдат приключени.

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии

В студиото на Нова телевизия Екатерина Захариева също увери, че подкрепата ни за еврочлленството на Македония никога не е била безусловна и че не е вярно, че едва сега поставяме въпросите за общата история и историческите личности. Единственото, което не е записано в Споразумението за добросъседство са сроковете, макар и да е поставен срок - до края на годината - в протокола към Договора.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Ясна е и позицията на България - че трябва да спрат враждебните действия и изказвания от страна на представители на държавата и институциите. "Очевидно това е национална кауза", заяви Екатерина Захариева и обясни, че неразрешаването на проблемните и възлови неща от миналото на двете държави пречат да се развиват и отношенията в настоящето. Това е и оправдание, по думите на Захариева, изгорелият граничен пункт още да не е оправен, нито коридор 8 да е изграден. Няма как да решаваме тежките съвременни проблеми и въпроси, без да сме изчистили проблемите в миналото, обясни външният министър.

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС. Освен това и заплаши, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.