Временно управляващият посолството на Австралия Джон Филип се е срещнал и с главния прокурор Сотир Цацаров днес. Срещата се е провела по молба на австралийския дипломат, предадена чрез българското Министерство на външните работи и тя е втора за днес след разговора му с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Тема на разговора е инициираното от главния прокурор производство пред Върховния касационен съд по искане за възобновяване, за условно предсрочно освобождаване на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман.

Австралийският посланик не се съмнявал в действията на закона по случая "Полфрийман"

Австралийският посланик не се съмнявал в действията на закона по случая "Полфрийман"

Според Данаил Кирилов това е уместното правно поведение на посланика

Главният прокурор е защитил позицията си пред австралийския посланик, че това решение на Апелативния съд е постановено от незаконен състав и че за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров е подчертал, че искането му е отправено без значение дали осъденото лице е чужд гражданин.

Главният прокурор е посочил още, че липсват убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил, както и е че не е изплатил дори и минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

"Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени", посочват в прессъобщението за срещата от прокуратурата.

"Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите."

Захариева: "Полфрийман" е консулски случай, да не се политизира

Захариева: "Полфрийман" е консулски случай, да не се политизира

Според Цацаров, незаконен състав е освободил затворника

В срещата са участвали още Джанин Маклейн, консулски служител в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащия международния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Припомняме, вчера се проведе заседанието във ВКС по искането на главния прокурор. Законовият срок, в който ВКС трябва да излезе с решение, е два месеца.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Решението бе коментирано от различни политически партии като проблематично, а ВМРО и "Атака" го атакуваха по различни линии - от протести пред Съдебната палата, до сигнал във ВСС за състава, както и искане до главния прокурор за спиране на дейността на БХК, което обаче отхвърлено като несъстоятелно.

Прокуратурата отказа да забрани БХК

Прокуратурата отказа да забрани БХК

Искането на ВМРО било неоснователно

Паралелно с това Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г. През годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

Днес пред министър Данаил Кирилов управляващият посолството на Австралия в Атина е заявил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман. Документът обаче нямало да му бъде предоставен, докато не приключи съдебният казус.

Външният министър Екатерина Захариева заяви по време на срещата си с австралийския посланик, че случаят "Полфрийман" е консулски и не трябва да се политизира, нито да вреди на двустранните отношения. Тя призова българският съд да бъде оставен да си свърши работата, но заяви също така, че обществената реакция е обяснима.