Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Главният прокурор иска и да се спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин и да се отмени съдебният акт на Софийски апелативен съд.

До главният прокурор днес е постъпила молба от родителите на убития Андрей - Аксения и Христо Монови. В молбата са изложени съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд - София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен "определение", а не "решение", както и този акт е постановен от незаконен състав.

Приложено е и копие от преводно нареждане от 12.06.2012 г. за заплатена държавна такса от "Български хелзинкски комитет" (БХК) за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

Мотивите на главния прокурор са неспазване на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд. Според него е следвало съдът да се произнесе с решение. Второто основание са доказателствата за незаконен състав, обясни говорителят му Румяна Арнаудова: Двама от общо тримата съдии са имали законно основание за самоотвод.

Незаконният състав е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт, обясни тя.

Освен това говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обясни пред журналисти, че председателят на състава - Калин Калпакчиев два пъти е бил награждаван от БХК, а съпредседателят Иванова е участвала в работата на правозащитния комитет - съавтор е в доклада на същата организация за 2016 г.

По думите на Арнаудова това са лични отношения и те е трябвало да се отведат от разглеждането на делото. Това поставя под съмнение законността на съдебния акт, посочи още Арнаудова и допълни, че всички граждани имат право да получат безпристрастно правосъдие.

Припомняме, на 19 септември Софийският апелативен съд (САС) пусна предсрочно условно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. До този момент няколко пъти съдът е отхвърлял исканията на Полфрийман за предсрочно освобождаване. Нееднозначно бе поведението на Полфрийман както по време на самия процес, така и след това, докато излежаваше присъдата си. В затвора той основа асоциация, бореща се за правата на затворниците в България, успя и да осъди страната ни в Страсбург.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции в страната. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.

Тази сутрин младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на Калпакчиев. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС. По-късно пред Съдебната палата в София партия "Атака" събра няколко десетки на протест отново срещу решението на съдията.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

"Калпакчиев, ако смее да се разходи по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли"

Очаквайте подробности!