ВСС прехвърли казуса с освобождаването на Джок Полфрийман на Инспектората на ВСС.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд - София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта, се посочва в становище на съдиите.

Поводът за позицията им е по-рано внесения сигнал от младежите от ВМРО. Те се съмняват в безпристрастността на съдия Калин Калпакчиев. По-късно пред деня пред Съдебната палата партия "Атака" събра тяколко десетки също на протест срещу решението на съдията.

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

"Калпакчиев, ако смее да се разходи по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли"

Правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и уточняват, че в съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, ВСС е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове, обясняват магистратите.

Съгласно чл. 119 от Конституцията на Република България правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при противоречива или неправилна практика по тълкуването и прилагането на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява върховен надзор за точното и еднакво приложение на законите от всички съдилища, се припомня още в становището им.

По отношение на твърденията за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите от съдебния състав, и за постановен от тях съдебен акт под натиск, както и за уронване на престижа на съдебната власт с посоченото определение, Съдийската колегия на ВСС предоставя получения сигнал от Националния младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за извършване на надлежна проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 на ЗСВ, от компетентния орган - Инспектората към ВСС, завършва отговора на съдиите от ВСС.

Припомняме, Софийският апелативен съд (САС) пусна предсрочно условно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. До този момент няколко пъти съдът е отхвърлял исканията на Полфрийман за предсрочно осбовождаване.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции в страната. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.