Като гражданин, министърът на правосъдието Данаил Кирилов определя решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман за необосновано, съобщава НоваТВ.

Би следвало съдът да представи задълбочено своите мотиви, коментира министърът и добави, че предсрочното освобождаване е условно и че при нарушение на закона, австралиецът ще доизлежи присъдата си.

"Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата", обясни Кирилов.

Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков коментира, че "7 листа отрицателни становища съм написал за Полфрийман, в които съм изразил мнение, че не следва да бъде освобождаван предсрочно".

Полфрийман излезе от Софийския затвор

Полфрийман излезе от Софийския затвор

Преместват го в център за временно настаняване на чужденци

Заместник-министър проф. Николай Проданов обясни, че Полфрийман е имал три дисциплинарни наказания за лошо поведение в затвора. Едното от тях е за разпространение на обиди и вулгарни стикери. И трите са заличени, тъй като са станали преди повече от година. "Моето впечатление е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил".

Трайков е депозирал оставка заради задържането на Будимир Куйович и коментар на бившия вътрешен министър Румен Петков. В своя позиция прeдceдaтeлят нa ПП AБВ нaмeквa зa зaвиcимocт мeжду Трaйкoв и държaвнoтo ръкoвoдcтвo. 

"Румен Петков си позволи за пореден път да опетни не само моето име, но и името на ръководството на затвора. Считам за законосъобразно и естествено да не обръщам внимание на репликите му, но аз съм човек и от чисто емоционален дисбаланс съм склонен да депозирам и оставката си в качеството на заместник-началник на Централния софийски затвор. От какво се страхува Румен Петков не мога да знам, какви са му били отношенията с Куйович в период от 10-15 години назад също не е моя работа, но явно има нещо в тази посока. Искам да изкажа благодарност към ръководството на екипа на дирекцията, на Министерството на правосъдието и да си тръгна с вдигната глава на базата на опита ми в качеството ми на експерт", коментира Трайков.

Кирилов ще се срещне с Румен Петков и се надява бившият вътрешен министър да даде доказателства за твърденията си. "В тази система винаги ще има дисциплинарни нарушения, включително нямам илюзията, че ще можем да спрем на 100% вътрешното разпространение на неразрешени вещества... Всички твърдения и доказателства ще бъда проверени".

Депутати възмутени от предсрочното свобождаване на Полфрийман
Обновена

Депутати възмутени от предсрочното свобождаване на Полфрийман

Нинова: Това още по-остро поставя въпроса за предложените промени в НПК

На 18 май миналата година стана ясно, че Полфрийман се отказва от предсрочно освобождаване.

На 17 юли тази година СГС отхвърли исканията за предсрочно освобождаване на Полфрийман. Софийският апелативен съд го пусна предсрочно условно от затвора.

Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване.

През 2009 г. прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимия.

Като подигравка и грозно решение лидерът на БСП Корнелия Нинова определи съдебното решение, с което Джок Полфрийман излезе предсрочно на свобода.

Това още по-остро поставя въпроса за предложенията на БСП за промени в НПК, коментира Нинова.

Премиерът бе лаконичен по темата, като заяви, че не може да си позволи да коментира решение на българския съд. "Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа", подчерта Борисов, иначе споделял общото мнение по въпроса.

Вътрешният министър Маринов обясни, че няма да коментира решенията на съда и че "това, което ние сме свършили като органи на разкриване на престъплението, ние сме го направили и лицето е получило своята присъда".

Освободиха предсрочно осъдения за убийство Полфрийман

Освободиха предсрочно осъдения за убийство Полфрийман

Според съда били налице законови основания за освобождаването му