Българският хелзинкски комитет (БХК) е решил индивидуалната кандидатура на австралиеца Джок Полфрийман за „Човек на годината" да бъде отстранена. Комитетът е взел решението във връзка с обществените реакции срещу номинацията му. Остава номинацията единствено за Българското затворническо сдружение за реабилитация, съобщават от БХК.

Решението за отстраняването на номинацията идва само ден, след като председателят на комитета обяви, че не могат да я премахнат, защото това би противоречало на принципите им.

Припомняме, австралиецът е осъден за убийството на Андрей Монов на три инстанции на българския съд. Номинацията му за „Човек на годината" предизвика голямо недоволство. Вчера дори се проведе и протест пред сградата на Българския хелзинкски комитет. Близки и приятели на Монов обявиха, че номинацията е гавра. Те призоваха комитета да оттегли номинацията си.

ВМРО призова достойните българи да се оттеглят от номинациите на БХК.

От своя страна председателят на БХК Красимир Кънев изтъкна значението на убиеца Полфрийман за защитата на правата на затворниците. Тази номинация е направена от асоциация от затворници не заради престъпленията на затворниците, които членуват в нея, а заради дейността на тази асоциация в местата за лишаване от свобода.

Кънев обясни, че не са видели причина да откажат тази номинация, защото това означавало да откажат и други номинации, които постъпват при тях и да изискват свидетелство за съдимост.

От БХК отбелязват, че в Българско затворническо сдружение за реабилитация членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание. Само така при връщането им в обществото можели да бъдат продуктивни негови членове.

От комитета смятат, че работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана. Тя била важна и допринасяла за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост.

От БХК подчертават, че номинацията на Джок Полфрийман е била изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците. Тя по никакъв начин нямала за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов.

Хелзинкският комитет изразява искреното си съжаление, че с допускането на номинацията е допринесъл за скръбта на роднините и приятелите на жертвата. Те са категорични, че целта на наградите „Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив - да отбележат постиженията и работата на хора, които защитават правата на човека и допринасят за развитието на цялото ни общество.