Състав на Софийския градски съд отхвърли доказателствените искания по искането на австралиеца Джок Полфрийман за условно предсрочно освобождаването от затвора, направени от адвоката му.

По време на днешното съдебно заседание осъденият заяви, че не се нуждае от преводач и "не му се губят думи" на български език.

Страните по делото не видяха процесуална пречка за гледане искането на Полфрийман за условно предсрочно освобождаване от затвора, както и искане за отвод на съдебния състав.

Въпреки това адвокатът на Полфрийман настоя за доказателствени искания. Според защитата трябва да бъдат представени индивидуалните планове за изпълнение на присъдата, годишните доклади за резултатите от работата по въпросните планове, методиката по която администрацията е направила оценка на риска от вреда за обществото, документация за програмите за въздействие, в които е бил включен Полфрийман.

Полфрийман се отказа от предсрочно освобождаване

Полфрийман се отказа от предсрочно освобождаване

Искал да има положителни констатации от затвора, сегашните били отрицателни

Защитата настоява да бъде поискана от затвора статистическа информация за броя на чужденците в затвора и колко от тях са на облекчен, лек режим, както и да бъдат допуснати свидетели - пастор Ковачев и отец Павлов, които да кажат какви са положителните наблюдения за осъдения. Защитата представи и становище на омбудсмана Мая Манолова по направена от адвокатите жалба.

Прокуратурата възрази върху така направените искания с аругмент, че има достатъчно доказателства, а така направените искания биха раздули предмета на производството.

В съдебната зала присъства и изпълняващ функциите началник на Синдиката на служителите в затвора (ССЗ) Светослав Трайков, който заяви, че исканията на защитата не са относими. Въпреки аргументите на прокуратурата и ССЗ, защитата настоява, че трябва да се види как през годините администрацията оценява поведението и промяната на хората, лишени от свобода.

След изслушване на страните, съдът не уважи искането на адвоката на Полфрийман и счете, че не трябва да се представят доказателствените искания направени от защитата. Магистратите оставиха и без уважение представените документи по делото.

Искат доживотен затвор за Полфрийман

Искат доживотен затвор за Полфрийман

На 28 декември австралиецът уби с нож

Според решението на съдията да отхвърли искането е, че до изтичането на присъдата има още много време, и макар и да има индикации, че осъденият е започнал да се превъзпитава, той не се е поправил. Освен това не е платил кръвнината и съдебните разноски. Освен това се конфронтирал с администрацията в затвора.

Отсъждането може да се обжалва на горна инстанция.

Припомняме, Джок Полфрийман излежава присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Тогава австралиецът влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил.

Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване. Той е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация, като не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.

Отложиха заседанието за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Отложиха заседанието за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Защитникът му иска повече време, за да се запознае с материалите

Името му влезе и в скандал, когато като председател на сдружението е номиниран в ежегодния конкурс на БХК "Човек на годината".

Припомняме още, че на 18 май миналата година стана ясно, че Полфрийман се отказва от предсрочно освобождаване.  

През 2009 г. прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимия.