Минути, след като стана ясно, че убиецът на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман, е член на работна група, която променя законодателството на България, от правосъдното министерство обявиха, че той не е включен в тази група. Убиецът Полфрийман бе номиниран за "Човек на 2015-та година".

Австралийският убиец Полфрийман бе номиниран за "Човек на 2015-та година" в традиционния конкурс, организиран от Българския хелзинкски комитет.

Австралийският гражданин Джок Полфрийман бе признат от три съдебни инстанции за убийство. Според БГНЕС той е станал член на Работна група на Министерство на правосъдието, която подготвя реформа на законодателството за промяна на условията в местата за лишаване от свобода.

От Министерството на правосъдието побързаха да съобщят, че Полфрийман не бил назначен в работната група за реформи в законодателството ни, но австралиецът е председатал Българското затворническо сдружение.

Лишеният от свобода Джок Полфрийман не е назначаван за член на работната група в МП, която подготвя промени в законодателството. Те са във връзка с констатациите на Комитета против изтезанията и с пилотното решение на Европейския съд по правата на човека „Нешков и други срещу България".

Със заповед на министъра на правосъдието за член на тази работна група е определен Валентин Иванов, представител на Българско затворническо сдружение за реабилитация, чийто Управителен съвет се председателства от Джок Полфрийман. Валентин Иванов е бивш лишен от свобода, който е изтърпял наказанието си в Софийския затвор.

Министерството на правосъдието отчита като свой ангажимент както да поддържа конструктивен и успешен диалог със Синдиката на служителите в затворите в България, така и да предприема необходимите мерки за защита на законните права и интереси на лишените от свобода, като обръща внимание и на техните проблеми, идентифицирани от представителите им.

Работната група към МП за реформа на затворното дело е приключила работата си и резултатите ще бъдат обявени за публично обсъждане в рамките на дни.

Австралиецът излежава в Софийския затвор 20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 година.

"В ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация БЗСР, Джок Полфрийман защитава пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани", гласи част от мотивировката за номинацията на австралийският гражданин. Номинирането на убиеца е направено от австралийската гражданка Каролайн Стейпълс, която живее в Занзибар.

Припомняме, убийството на Андрей Монов бе един от случаите, по които работеше странно починалият през март т.г. разследващ журналист Младен Дочев. Именно Дочев бе репортерът, който разкри, че Полфрийман се е укрил и от австралийските власти. През 2008 година той написа за"Дейли мейл", че 20-годишният Джеймс Атак и приятелят му Мат, са се оплакали на полицията от нападението, извършено от Фрийман на училищно парти през декември 2004 г. И двамата били наръгани на три места, като ножът минал само на милиметри от жизненоважни органи. Тогава полицията разследвала Полфрийман, но не му предявила никакви обвинения.