Съдиите да си правят каквото искат но на друго място. Председателят на състава и неговата колежка в съда да подадат оставка, коментира пред БТВ Христо Монов, бащата на убития Андрей Монов, след предсрочното освобождаването на осъдения Джок Полфрийман.

Калпакчиев, ако смее да се разходи по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли. Тяхното място не е в българската съдебна система, тези двамата се измятат, лош материал са. Дядо ми беше добър дърводелец и знаеше, от коя талпа какво става, обясни Монов.

Този вик пред камерите не беше благодарност, а предупреждение, че тези, които стоят зад това ще бъдат показани пред обществото. БХК е платил таксата за регистрацията на сдружението на Полфрийман и е плътно до него откакто е задържан. Търсете парите, те остават, добави бащата за освобождаването.

"Аз не предполагам, а съм убеден че са неморални хора, да си кажат за мотивацията, а не мотивите, които са смешни". Полфрийман има чисто съдебно минало, но преди да дойде в България е наръгал две момчета, но го няма в досието защото е бил не пълнолетен, обясни Монов. 

По думите му, американско изследване показва че убийците социопати, като излязат от затвора на 90% опитват отново, и допълни, че самият той е психолог от 35 години.

Бивш главен секретар на МВР: Убиецът не може да бъде коригиран

Бивш главен секретар на МВР: Убиецът не може да бъде коригиран

Калин Георгиев заяви, че затворите са всичко друго, но не и места за корекция

Прецедентът е, че е толкова дълго преди излежаване на присъдата, обикновено се случва няколко години преди края, добави той.

Монов отново повтори, че ходи спокойно по улиците, "искам да видя те как ще минат от съдебната палата до студиото". Мръсниците така действат. Българският закон е "погазен и поруган", но ще им "мине черна котка път", "вярвам в справедливостта", коментира той.

Калпакчиев и Иванова са съдиите, повтори имената им Монов. "Тайничко го освободиха, заседанието е било в понеделник, а е оповестено в четвъртък, чакали са да дойдат екипи на австралийска телевизия, за да снимат".

Според него, историята с нападнатите цигани "го измислиха две ваши колежки от един парцал, който вече не съществува - "Нощен труд".

"Всички тези които се подиграваха с паметта на сина ми си получиха възмездието ... А адвокатът, който се гавреше, също отиде в по-добрия свят. Вярвам, че Създателят бди над паметта на сина ми", допълни бащата на убития Андрей.

Семейството на убития през 2007 г. внася жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман от затвора, а на 26 септември на пл. "България" в София ще се проведе митинг срещу освобождаването, коментира Монов.

Освобождаването на Полфрийман - влизане на съда с бутонките срещу прокуратурата

Освобождаването на Полфрийман - влизане на съда с бутонките срещу прокуратурата

Съдът провокирал прокуратурата

В същото време ВМРО внася във ВСС искане за дисциплинарно производство срещу съдия Калпакчиев, съобщи БНТ. 

От 11 часа, пред Съдебната палата, "АТАКА" свиква протест с искане за оставка на председателя на състава Калин Калпакчиев.

Полфрийман очаква издаване на редовни документи за самоличност в миграционния център в Бусманци, а родителите на убития искат да бъде наложена забрана за напускане на страната.

Австралиецът получи 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов и бе освободен почти 7 години по-рано след решение на тричленен състав на Софийския апелативен съд.

Като гражданин, Кирилов определя решението за Полфрийман като необосновано

Като гражданин, Кирилов определя решението за Полфрийман като необосновано

При нарушение на закона, австралиецът ще доизлежи присъдата си