Адвокатът на австралиеца Джок Полфрийман призовава Канбера бързо да го "качи на самолет" извън страната, като заявява, че е подзащитният му е застрашен от държавните власти, съобщава "ЕйБиСи нюз".

Калин Ангелов посочва: "вашите власти трябва да дойдат тук, да го вземете с колата и да го качите в самолета. Не виждам правни проблеми това да се случи днес... така че - чакаме самолетния билет и паспорта."

Полфрийман очаква издаването на нов паспорт, който се обработва от най-близкото австралийско посолство, което е в Атина. Той е посетен от консулски служители в понеделник. "Вчера те (консулските служители) ме помолиха да им дам копие от решението на (апелативния съд), решението е онлайн, аз им показах", допълва Ангелов.

Попитан какво трябва да прави австралийското правителство, за да помогне, адвокатът предупреждава, че времето е от съществено значение. "По някакъв начин натиснете още... иначе се страхувам, че ще тормозят един от вашите граждани".

Полфрийман бе осъден през 2009 г. на 20 години затвор. Опитите му за обжалване са неуспешни и през 2011 г. върховният съд в България потвърди присъдата му. Според българското законодателство, лишените от свобода автоматично се класират за изслушване, след като изтърпят половината от присъдата си.

Бащата на убития Андрей Монов, Христо Монов, е влиятелен бивш политик. Той отказва интервю, пише ЕйБиСи.

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

"Калпакчиев, ако смее да се разходи по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли"

"На митинг в знак на протест срещу освобождаването на Полфрийман в центъра на София Волен Сидеров, лидер на крайнодясната "Атака", обяснява на тълпа привърженици, че австралиецът не трябва да може да напусне страната. "Ако беше български гражданин, щеше да прекара остатъка от живота си в затвора."

Вече 32-годишният от Сидни винаги е отхвърлял обвиненията за убийство и опит за убийство, казвайки, че действал при самозащита по време на улична схватка през 2007 г., в която намушкал и убил местния студент по право Андрей Монов. Друг мъж, Антоан Захариев, е ранен в областта на торса.

През 2018 г. Полфрийман оттегля молбата си за условно освобождаване, след като Христо Монов предупреждава, че дори и да бъде освободен, Монов не е забравил "уменията", които е придобил в армията, обяснява австралийската медия.

"Полфрийман е трън за затворническите власти. Асоциацията му за рехабилитация на българските затворници се застъпва за правата на затворниците, а през последното десетилетие Полфрийман отправя обвинения за корупция в българската затворническа система. През април австралиецът проведе триседмична гладна стачка в знак на протест срещу усилията на правителството да потисне работата му с асоциацията", пише още ЕйБиСи.

ВМРО не вярват в безпристрастността на Калпакчиев за Полфрийман

ВМРО не вярват в безпристрастността на Калпакчиев за Полфрийман

Те настояват за дисциплинарното уволнение на съдията

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции в страната. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.