Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на съда.

Една от причините австралиецът да не бъде освободен, вклчително е и неговата персонална сигурност, каза заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов пред журналисти.

"Този човек не може да се разхожда свободно по улиците. Полфрийман не е заявявал желание да излезе от Бусманци", посочи Балабанов и допълни, че "този човек няма никакви претенции към МВР". 

Полфрийман не се е поправил, убеден зам.-министър Николай Проданов

Полфрийман не се е поправил, убеден зам.-министър Николай Проданов

Николай Проданов призова за въздържане от коментар на съдебни решения

Полфрийман, който беше предсрочно освободен от затвора, ще чака в Бусманци решението на ВКС по искането на главния прокурор Сотир Цацаров. Според Цацаров освобождаването на австралиеца е извършено от незаконен съдебен състав на Апелативния съд в София, в който двама от тримата съдии е трябвало да си направят самоотвод.

Във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване. Балабанов заяви, че не иска да коментира, а и не може да коментира решение на съд, най-малкото защото не е юрист. Той предположи обаче, че родителите на жертвата могат да заведат гражданско дело заради неизплатената кръвнина.

МВР чака в момента всички нужни документи, включително и от съдилищата в страната, за да го пусне да напусне страната. Балабанов заяви, че ще изпълни решение на съд, но не желае да влиза в тълкувание на юридически.

Балабанов не допуска, че Полфрийман може да съди държавата за незаконно задържане.

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

Вчера ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Няма срок за произнасяне на ВКС, посочи Румяна Арнаудова

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.