Джок Полфрийман може да напусне страната напълно законно, веднага след като получи документи за самоличност. В момента лицето е свободен гражданин. Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя обясни, че в закона не е формулиран срок за произнасяне на ВКС, който вчера бе сезиран от главния прокурор по решението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Румяна Арнаудова постави акцент, че главният прокурор сезира ВКС именно заради формата на произнасяне - определение, а според закона формата би трябвало да е решение. Определение на съда не може да бъде обжалвано. Затова и прокуратурата иска проверка по реда на извънредния способ за това, уточни Арнаудова.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

Ако се отмени определението на САС, тогава ще се използват институтите на международна правна помощ и ще се иска екстрадиция за доизтърпяване на наказанието у нас, посочи още говорителят. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Според оценката на Румяна Арнаудова прокуратурата е действала бързо и адекватно в случая.

Над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната приключват с определение. Това заяви съдия Емил Дечев, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в студиото на БТВ.

Ако след внасянето на иска за преразглеждане, главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е нужно решение, то той трябва да поиска преразглеждане на всички тези 95%", е мнението на съдията, с което се противопоставя на обяснение на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Според Емил Дечев има много спекулации и делото по предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се използва в предизборната кампания.

Депутати възмутени от предсрочното свобождаване на Полфрийман
Обновена

Депутати възмутени от предсрочното свобождаване на Полфрийман

Нинова: Това още по-остро поставя въпроса за предложените промени в НПК

Дечев изтъкна, че твърденията, че съдебният процес е протекъл на тъмно, са неверни, тъй като е имало три заседания, от които на първото са присъствали и журналисти. Практика е втора инстанция да не е публична. Освен това и тримата съдии са подписали решението, а не както се твърди единият с особено мнение.

"Съдийският състав е взел решение, според което молбата Полфрийман да бъде освободен е основателна. Това, че е условно предсрочно освободен, не означава отмяна на присъдата", обясни Дечев. По думите му има определен и изпитателен срок, а оценката за рецидив е от 12 точки, което според практиката на съдията, е много ниска оценка.

Той смята, че съдиите подробно са разгледали съдебното определение, записано в 8 страници. Освен това състава подробно е анализирал становището, като е счел не само заключенията на администрацията, но и всички представени факти. "В тези 8 страници БХК е споменат един единствен път - със своята положителна характеристика за Джок Полфрийман", обясни Дечев.

Адвокатът на Полфрийман пред ЕйБиСи: Качете го на самолет, в опасност е

Адвокатът на Полфрийман пред ЕйБиСи: Качете го на самолет, в опасност е

"По някакъв начин натиснете още ... иначе се страхувам, че ще тормозят един от вашите граждани", обяснява Ангелов

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

На 19 септември 2019 г. Софийският апелативен съд (САС) пусна предсрочно условно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС.