Господин Полфрийман не е под юрисдикцията на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) от момента, в който излезе от вратата на Софийския затвор. В момента той не е наш проблем. Това заяви зам.-правосъдният министър Николай Проданов пред журналисти.

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Зам.-министър Балабанов увери, че австралиецът няма никакви претенции към МВР

Проданов запита репортерите дали нещо ги е впечатлило при излизането на Полфрийман от Софийския затвор, които в отговор го запитаха от какво е впечатлен той. "Този човек е с ниво на агресивност много по-високо от средното. Той е бил такъв в момента, в който е извършил престъплението, той беше такъв при нас всички тези 12 г. Той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора. Според мен и според колегите от затворническата администрация този човек не се е поправил", заяви Проданов.

Зам.-министърът обясни, че част от наказанията на Полфрийман докато излежава наказанията си са свързани с негово агресивно поведение спрямо надзирателите. "Той употребява нецензурни изрази, има едни действия в началото на изтърпяване на присъдата, които администрацията съвсем правилно е преценила като опит за бягство, след което той е бил изолиран в продължителен период от време, системно неуважение на администрацията и на реда в общежитието.

На репликата, че много затворници имат подобно поведение зам.-министърът отговори, че те носят своите дисциплинарни действия и не са освобождавани предсрочно, каза Проданов. 

Той се въздържа от коментар за събитията след освобождаването от Софийския затвор на австралиеца, осъден за убийството на българския студент Андрей Монов през 2007 г. Той отказа коментар и за искането осъденият за убийството на Джок Полфрийман да бъде върнат в затвора. 

"Трябва да се въздържаме от коментари на съдебни решения", обясни Проданов. "В основата на демократичната република е независимостта на съдебната власт и правото компетентният съдебен състав да вземе своето решение по вътрешно убеждение. Дори тогава, когато не сме съгласни с едно решение по едни или други съображения, трябва да уважаваме решенията. Това е част от цената за това, че живеем в демократично общество", заяви Проданов.

"Отказвам да коментирам факти, обстоятелства, които са в протоколите на съдебни заседания и на две съдебни институции - на Градския съд и на Апелативния съд. Там много подробно процесуалните представители на Софийския затвор са изложили нашата позиция, която не е променяна", заяви Проданов. Нямаме никакви основания да преразглеждаме нашите отношения по случая. Нашето отношение е различно от изложеното от апелативния състав, категоричен бе зам.-министър Проданов.

Пред камери разпределят новото производство "Полфрийман"

Пред камери разпределят новото производство "Полфрийман"

От ВКС канят журналистите

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

На 24 септември главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е след подадена жалба от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов .

На следващия ден - 25 септември, ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Припомняме също, че докато беше в затвора заради убийството на българския студент австралиецът бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за "Човек на годината" за 2015 г., но след като неколцина наистина достойни българи се оттеглиха от предложението и неговата номинацията бе отменена.

Същата 2015 година имаше информация, че австралиецът, осъден за убийство, пише правила за реформа в българската съдебна система, но от МП опровергаха, че Джок Полфрийман е в групата за съдебна реформа.