Протест срещу номинацията на осъдения за убийство Джок Полфрийман за "Човек на годината" се проведе пред централата на Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщава БГНЕС.

Близки и приятели на убития българин Андрей Монов изразиха негодуването си срещу обявената номинация на Полфрийман с подписването на петиция. Австралиецът е осъден за убийството на Монов на три инстанции на българския съд.

Съученикът на Андрей от Първа английска гимназия Георги Къртев сподели, че е дошъл на протеста с приятели и близки в знак на възмущение на номинацията на БХК. Той обясни, че са подготвили петиция, с която настояват за оттегляне на номинацията, тъй като смятат, че е недопустимо осъден и с влязла сила присъда за такова престъпление да бъде номиниран за тази награда. Събирането на протестиращите било спонтанно и затова не са успели да се срещнат очи в очи с представители на комитета.

Приятелите на Андрей признават, че номинацията ги обижда и е гавра с паметта му. Те са категорични, че за да бъдеш носител на такава награда трябва да си притежател на ценности и морал, които осъден на три инстанции с влязла в сила присъда не може да притежава.

От своя страна председателят на БХК Красимир Кънев заяви, че комитетът не прави номинациите, а отделни хора. Самият той не можел да изкаже подкрепа за Полфрийман за номинацията му, защото го защитава пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, заради това, че държавата ни отказва да позволи екстрадицията на Полфрийман в Австралия.

Красимир Кънев изъква и значението на убиеца Полфрийман за защитата на правата на затворниците. Тази номинация е направена от асоциация от затворници не заради престъпленията на затворниците, които членуват в нея, а заради дейността на тази асоциация в местата за лишаване от свобода.

Кънев обясни, че не са видели причина да откажат тази номинация, защото това означавало да откажат и други номинации, които постъпват при тях и да изискват свидетелство за съдимост.

На роднините на момчето Кънев каза, че съжалява и че комитетът не може да махне номинацията, защото това било противоречие на принципите му да не дискриминират хората.