Върховният касационен съд върна делото и искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Причината е, че градският съд е комплектовал делото неправилно, съобщават от съда.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

Първоинстанционен съд - СГС - не е изпълнил процедурата по чл. 424, ал. 3 от НПК. Липсват данни условно предсрочно освободеният осъден Джок Полфрийман да е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на делото. Това е било връчено чрез началника на Дирекция "Миграция" по факс. По делото не е приложена надлежно подписана разписка, удостоверяваща, че преписът от искането за възобновяване е връчен на лицето, за което е предназначен.

"Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване. Целта на връчването на препис съгласно изискването на чл. 424, ал. 3 от НПК е процесуалният документ да бъде получен от съответния адресат - да стане негово достояние, за да може той лично да се запознае със съдържанието на искането за възобновяване и да организира защитата си", пише в решението на ВКС.

В разпореждането се подчертава, че изпълнението на вмененото от НПК задължение на първоинстанционния съд за връчване на искането за възобновяване е необходима предпоставка за правилното му администриране.

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Няма срок за произнасяне на ВКС, посочи Румяна Арнаудова

Обстоятелството, че препис от искането за възобновяване е бил изпратен и получен от адв. Калин Ангелов, е без правно значение, защото този адвокат няма процесуално качество на защитник, тъй като производството по възобновяване е извънреден способ за проверка на влезли в сила съдебни актове и изисква упълномощаване конкретно за това производство. Приложеното по първоинстанционното дело пълномощно е изрично за производството по условно предсрочно освобождаване и не важи за други процедури.

Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата съгласно правилата на чл. 180 - 181 от НПК. Не е допустимо предписаните от процесуалния закон задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция.

Припомняме, на 19 септември 2019г. Софийският апелативен съд (САС) пусна предсрочно условно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. До този момент няколко пъти съдът е отхвърлял исканията на Полфрийман за предсрочно освобождаване. Нееднозначно бе поведението на Полфрийман както по време на самия процес, така и след това, докато излежаваше присъдата си. В затвора той основа асоциация, бореща се за правата на затворниците в България, успя и да осъди страната ни в Страсбург.

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

От самия комитет отричат твърдения за намеса

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС. 

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Тази сутрин говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви, че няма правно основание Полфрийман да бъде задържан или спрян да не напуска страната. Той е свободен гражданин и при наличение на документи за самоличност може да напусне страната.

Правосъдният министър Данаил Кирилов коментира в същия дух пред журналисти казуса, заявявайки, че съдебният акт е факт и той трябва да се спазва, докато друг съд не го отмени.