В съда няма място антибългарският Хелзинкски комитет. В това е категоричен евродепутатът и кандидат за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки. В студиото на Нова телевизия той коментира решението на съда за освобождаване на Джок Полфрийман като политическо и несправедливо. Самият Джамбазки отрече той да се меси в съдебната система с позициите си. "Виждам само едно несправедливо решение" и "абсурд, който българската съдебна система отдавна не познава". Според Джамбазки съдия Калпакчиев и хората около него са политически пристрастни и тяхното място не е в съда, а БХК "плаща защитата на всеки един дегенерат".

"Политика на тази организация е, който убие българин, да си остане на свобода", заяви Джамбазки и противопостави позицията на ВМРО, която била последователна и е че убийците трябва да бъдат в затвора. Според Джамбазки цялата дейност на БХК в България е нелепа и нередна, тъй като те защитават навсякъде разграждането на националното съмосъзнание. Като примери той посочи "навирането им" при обсъжданията на Истанбулската конвенция, миграцията, гейпарадите.

Освободиха предсрочно осъдения за убийство Полфрийман

Освободиха предсрочно осъдения за убийство Полфрийман

Според съда били налице законови основания за освобождаването му

Според съдия Емил Дечев, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите, обаче в решението на съда се посочва на едно единствено място БХК с тяхната положителна оценка, която дава на Джок Полфрийман. Не е игнорирано становището на затворническата администрация. Крайната оценка за Джок Полфрийман е отрицателна. Проучили сме не само тези осем страници, но и цялото му досие. БХК дава положителна характеристика на задържания, обяснява той.

Според Емил Дечев има много спекулации и делото по предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се използва в предизборната кампания. Съдия Дечев заяви, че няма законова забрана в НПК, която да твърди, че не може големият остатък от неизтърпяно наказание да пречи един човек да бъде предсрочно освободен. Освен предсрочното освобождаване не отменя присъдата.

Адвокатът на Полфрийман пред ЕйБиСи: Качете го на самолет, в опасност е

Адвокатът на Полфрийман пред ЕйБиСи: Качете го на самолет, в опасност е

"По някакъв начин натиснете още ... иначе се страхувам, че ще тормозят един от вашите граждани", обяснява Ангелов

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов също в студиото на БиТиВи също отрече Българският хелзинкски комитет да е изиграл основна роля за предсрочното освобождаване.

"Решението на българския съд да се стигне до условно предсрочно освобождаване е 8 страници и детайлно изследва много въпроси. Българският хелзинкски комитет не е най-важният, нито най-основният въпрос там. Решението на българския съд много детайлно поставя въпроса кога третираме един затворник като наказан, което а фундаментален проблем във всички тези определения на апелативните съдилища", коментира Ангелов. По думите му случаят на Полфрийман не е прецедент и изключение и като примери посочи случаи с по 7, 5 и 4 години остатък от присъда и предсрочно освободени.

Вчера от БХК излязоха с позиция по повод многобройните твърдения около случая.

От БХК посочват, че в цялата си история с изключение на един-единствен случай, БХК не е участвал в наказателни производства на страната на обвиняемите. Когато организацията ни е представлявала страни в такива производства, това е ставало по правило на страната на пострадалите лица. Положително становище в съда по случая Полфрийман е подадено не от името на БХК, а от името на председателя Красимир Кънев, който е заявил принадлежността си към организацията.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

"В становището се засяга изключително и само дейността на Българското затворническо сдружение за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов председател. То не коментира поправянето на лишения от свобода — въпрос, по който г-н Кънев не е компетентен да изкаже становище", се заявява в становището на БХК, от където посочват и че подобни становища са честа практика на БХК както в България, така и в чужбина. По конкретното дело има становища и на Българската православна църква и на едно протестантско вероизповедание, но българското общество не е научило за тях.

От БХК изказват уважение към скръбта на семейството на жертвата Андрей Монов, но не биха искали да влизат в дебат с човек, воден от неутешима скръб и гняв. От комитета обаче обясняват документа за платена такса за регистрация на Българското затворническо сдружение като компромат, че това е обичайна своя дейност за правата на лишените от свобода. От БХК отричат твърденията за злоупотреба с обезщетения и че плащат квартирата на Джок Полфрийман.

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

"Калпакчиев, ако смее да се разходи по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли"

От БХК припомнят отново, че за наградата им "Човек на годината" номинациите не се правят от тях, а от външни лица. През 2015 година номинацията на Полфрийман бе направена от австралийска гражданка и засягаше изключително неговата дейност в Българското затворническо сдружение за рехабилитация. Основната преценка за допустимостта на тези номинации е свързана с конкретната правозащитна дейност на номинираното лице или организация и само в ограничена степен засяга тяхното минало, посочват от БХК и припомнят, че въпреки това личната номинация на Джок Полфрийман беше оттеглена и сред номинациите остана само тази на Българското затворническо сдружение за рехабилитация.

От БХК изразяват и своето безпокойство, че решението на Софийски апелативен съд се използва с неприкрита политическа цел.

"Изцяло недопустими са и хулите, обидите и заплахите срещу членовете на съдебния състав, които отиват до там, да засегнат техните семейства. Подобни атаки отиват отвъд допустимото рационално обсъждане и критика на едно съдебно решение и подронват интегритета на съдебната власт в България, налагайки императивите на уличното правосъдие. Озадачени сме от бездействието — в тази тревожна ситуация, на Висшия съдебен съвет, чиято основна роля е именно защитата на независимостта и интегритета на съдебната власт в нашата страна."

Освобождаването на Полфрийман - влизане на съда с бутонките срещу прокуратурата

Освобождаването на Полфрийман - влизане на съда с бутонките срещу прокуратурата

Съдът провокирал прокуратурата