Министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма данни дали Джок Полфрийман вече е свободен гражданин и по документи. Това стана ясно от коментара му в кулоарите на парламента. Със сигурност Полфрийман обаче не се намира в затвор.

Данаил Кирилов има уговорка с консула на Австралия. Най-вероятно консулът искал да разговаря с министъра за информацията, че е издал пасаван на Джок Полфрийман.

Кирилов смята, че прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на производството по условното предсрочно освобождаване на Полфрийман, макар и да е убеден в това, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

В цялата ситуация той вижда необходимост от дебат за изменения в НПК. Трябва обаче да се брани правото, стана ясно от отговора му на въпрос какво можем да направим, ако Полфрийман напусне страната междувременно. Съдебният акт е факт, той трябва да се спазва, докато друг съд не го отмени, обясни правосъдният министър. Държавата нямала право да ограничи свободното придвижване на когото и да било.

Според него обаче ВКС би трябвало бързо да се произнесе.

Припомняме, тази сутрин говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви, че няма правно основание Полфрийман да бъде задържан или спрян да не напуска страната. Той е свободен гражданин и при наличение на документи за самоличност може да напусне страната.

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Няма срок за произнасяне на ВКС, посочи Румяна Арнаудова

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

На 19 септември 2019г. Софийският апелативен съд (САС) пусна предсрочно условно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. До този момент няколко пъти съдът е отхвърлял исканията на Полфрийман за предсрочно освобождаване. Нееднозначно бе поведението на Полфрийман както по време на самия процес, така и след това, докато излежаваше присъдата си. В затвора той основа асоциация, бореща се за правата на затворниците в България, успя и да осъди страната ни в Страсбург.

Адвокатът на Полфрийман пред ЕйБиСи: Качете го на самолет, в опасност е

Адвокатът на Полфрийман пред ЕйБиСи: Качете го на самолет, в опасност е

"По някакъв начин натиснете още ... иначе се страхувам, че ще тормозят един от вашите граждани", обяснява Ангелов

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС.