Управителният съвет на Съюза на съдиите в България призова членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставки.

Съюзът на съдиите се оглавява от Калин Калпакчиев, който е и председател на съдебния състав, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, предизвикало множество реакции, включително и от страна на политически лидери.

Според съсловната организация с позицията си като реакция на сигнала, внесен от младежите от ВМРО вчера, кадровиците не само нарушават независимостта на съдебната власт и не изпълняват основните си задължения, но и се присъединяват към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство.

Съдиите във ВСС дават казуса "Полфрийман" на Инспектората

Съдиите във ВСС дават казуса "Полфрийман" на Инспектората

ВСС е административен орган и не се намесва в правораздавателната дейност

Съдиите смятат, че колегията във ВСС е нарушила основни устои на правовата държава - върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Недопустимо е, според съдиите, точно членовете на Висшия съдебен съвет да "споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта" относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии. Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона, напомня още от съюза.

Като абсолютно недопустими те определят личните нападки и заплахи към съдия или съдебен състав и посочват, че именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от ВСС. Вместо това този съдия е получил точно обратният сигнал - "че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване."

Позицията е подписана от членовете на УС на Съюза на съдиите в България Красимир Мазгалов, Емил Дечев, Йордан Дамаскинов, Даниела Мавродиева, Вероника Бозова и Петко Петков.