Главният прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователно искането за прекратяване на Българския хелзинкски комитет.

Припомняме, в края на септември ВМРО настоя БХК да бъде забранен заради оказване на натиск върху българските магистрати и извършване на "противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност".

В мотивите за решението на главния прокурор се посочва, че в устава на БХК е пояснено, че целите и задачите на сдружението са свързани с организирането на системни наблюдения върху ситуацията с човешките права в България и чужбина; изготвянето на доклади за ситуацията с правата на човека и разпространението им в страната и чужбина; изготвяне, превеждане и разпространение на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; организиране на конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданска дейност, свързани със защита на човешките права, включително и защита правата на отделни физически и юридически лица на територията на България и в чужбина.

Войводите искат от прокуратурата да забрани БХК

Войводите искат от прокуратурата да забрани БХК

Комитетът оказвал натиск върху българските магистрати

Посочва се, че в сигнала не се твърди осъществяваната от сдружението дейност да обуславя включването му в списъка по чл. 5 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма - основания, при които единствено главният прокурор има право да сезира съда с искане за прекратяване на дейността на сдружението.

Липсват твърдения и относно останалите две основания, при наличието на които всеки може да поиска от съда по регистрация прекратяването на ЮЛ с нестопанска цел. В тези случаи прокуратурата има право да предяви конститутивен иск за прекратяване на юридически лица /търговци или такива с нестопанска цел/.

В мотивите на Цацаров се посочва и че конституционното право на гражданите да се сдружават е ограничено единствено от забраната за извършване на политическа дейност, присъща за политическите партии и поставяне на политически цели, както и от осъществяване на дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата на свободите на гражданите, създаването на тайни или военизирани структури, или такива, които се стремят да постигнат целите си с насилие.

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

От самия комитет отричат твърдения за намеса

Твърденията в искането за прекратяване на дейността на БХК заради оказан "пряк и косвен ...натиск и влияние върху българските магистрати" с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, посочва се в позицията на главния прокурор.

От прокуратурата допълват и че подателите на сигнала могат да предявят иск пред СГС, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на БХК.

Освобождаването на Полфрийман - влизане на съда с бутонките срещу прокуратурата

Освобождаването на Полфрийман - влизане на съда с бутонките срещу прокуратурата

Съдът провокирал прокуратурата