Българският хелзинкски комитет по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност. Това се посочва в официална позиция на ВМРО.

Поради тази причини евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки и депутатът Александър Сиди пуснаха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да регистрацията на комитета да бъде прекратена.

От ВМРО напомнят, че години наред са сигнализирали за действията на БХК, поставящи в риск доброто име на България пред международните институции според тях. Като пример за това те посочват заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените цигани от Войводиново след побоя над български командос.

Най-скандалната ѝ дейност обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман, смятат от ВМРО и напомнят, че именно БХК е номинирал Полфрийман за човек на годината и е спомогнал той да бъде освободен.

Съдийската колегия зове да се зачита независимостта на съда

Съдийската колегия зове да се зачита независимостта на съда

Тя била гаранция за справедлив процес

Сред мотивите, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди, са, че сдружението организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи, а освен това осигурява процесуалната защита на определени лица по дела, които са председателствани от същите магистрати, на които е провеждала обучения. Според тях с тези действия БХК по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите.

Такъв според ВМРО е случаят с Джок Полфрийман - решението за предсрочното му освобождаване оставил съмнение в общество за безпристрастността на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев.

Воеводите напомнят, че през 2013 г. Българският хелзинкски комитет е наградил съдия Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината, а през 2016 г. и той е получил и две награди за участие в конкурс, организиран от неправителствената организация.

"В своето решение съдебният състав взима под внимание изразената положителна характеристика относно поправянето на Полфрийман, внесена от председателя на БХК Красимир Кънев. Същевременно обаче отказва да вземе предвид докладите на служителите и психолозите, работещи със затворника в съда и твърдящи, че лицето все още не се е поправило. Що се отнася до докладчика съдия Весислава Иванова - същата е сред авторите на годишния доклад на БХК за 2016 г. Изготвянето на въпросния доклад е финансирано от международен проект и като автор лицето получава хонорар", посочва се в сигнала на Джамбазки и Сиди.

Съюзът на съдиите предлага на кадровиците във ВСС да подадат оставки

Съюзът на съдиите предлага на кадровиците във ВСС да подадат оставки

Заради реакцията им на сигнала, внесен от младежите на ВМРО

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

Вчера ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.

ВМРО не вярват в безпристрастността на Калпакчиев за Полфрийман

ВМРО не вярват в безпристрастността на Калпакчиев за Полфрийман

Те настояват за дисциплинарното уволнение на съдията