Случаят "Джок Полфрийман" да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение. Да не позволяваме този случай да попречи на двустранните ни отношения.

За това призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева австралийската страна. Тя се присъедини за кратко към среща на заместник-министъра Петко Дойков с Джон Филип, временно управляващ посолството на Австралия в Гърция, акредитирано и за България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева подчерта пред австралийския дипломат, че това е консулски случай.

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че осъденият за убийството на българина Андрей Монов, Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. 

"Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация", допълни той.

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение

Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 година.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

По случая "Полфрийман" в България няма политически натиск, каза още външният ни министър. Екатерина Захариева изрази разбирането, че казусът е обществено чувствителен, както и че българското общество има право да изразява своето мнение и да коментира, стига това да е в съответствие с Конституцията на България и да не се използва език на омразата.

Убедени сме, че в България се спазва върховенството на закона, както и че правосъдието е независимо, заяви временно управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип.

Джон Филип се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров днес, както и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Австралийският посланик не се съмнявал в действията на закона по случая "Полфрийман"

Австралийският посланик не се съмнявал в действията на закона по случая "Полфрийман"

Според Данаил Кирилов това е уместното правно поведение на посланика

Цацаров защити позицията си пред австралийския посланик, че това решение на Апелативния съд е постановено от незаконен състав и че за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров е подчертал, че искането му е отправено без значение дали осъденото лице е чужд гражданин.

Главният прокурор посочи още, че липсват убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил, както и е че не е изплатил дори и минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.