Осъденият за убийството на българина Андрей Монов, Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. "Билетът е купен, паспорт имам от понеделник. И някакви полицаи, не знам откъде, от "Миграция" май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия", коментира той пред НоваТВ.

"Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация", допълва той.

"От 2015 година досега съм работил в затвора, също съм бил учител по английски, давал съм уроци по английски език на българи в затвора в Казичене. Също съм бил в администрацията като секретар. Най-вече съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен 11 и половина години", обяснява австралиецът.

Съдийската колегия зове да се зачита независимостта на съда

Съдийската колегия зове да се зачита независимостта на съда

Тя била гаранция за справедлив процес

Относно данните, че Полфийман е правил опит за бягство, той коментира, че "това трябва да е повод за дело за клевета. Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт Защо нямам присъда за опит за бягство".

По думите му, "има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които подкрепят моето освобождаване. Как може един човек да планира бъдещето си, когато всеки ден, всяка седмица има някакви незаконосъобразни изненади".

"Досега съм дал затворническа заплата за между 4 и 5 години на госпожа Монова. Останала част просто трябва да плащам както мога. Аз нямам пари", добави Полфрийман относно обезщетението за семейството на убития Андрей Монов.

ВКС ще се занимае със случая "Полфрийман" на 23 октомври

ВКС ще се занимае със случая "Полфрийман" на 23 октомври

Втората дата е 28 октомври

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

Вчера ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.

Полфрийман пред австралийски медии: Имам паспорт, властите пречат на посолството

Полфрийман пред австралийски медии: Имам паспорт, властите пречат на посолството

Баща му призовава премиера Морисън да се свърже с премиера Борисов