Джок Палфрийман обяснява пред австралийски медии, че има готов паспорт от дни. Той обяснява, че австралийските консулски служители са му казали, че директорът на българския отдел за имиграция Николай Николов в сряда отказал да говори с тях за неговия случай, съобщава "Канбера таймс".

"Българските власти, които са отговорни за задържането ми в затвора ... игнорират служителите на австралийското посолство. Това беше вчера. Не знам каква е ситуацията днес", обяснява той пред ЕйБиСи в четвъртък.

Палфрийман допълва, че паспортът вече е наличен, но това не е достатъчно, за да му осигури свободата. "Служителите на посолството ми направиха нов паспорт в петък и го донесох в понеделник и официално копие беше дадено на имиграционния персонал в понеделник".

"Медиите (в България) са излъгани (когато политиците им казват), че веднага след като получа паспорт, ми е разрешено да напусна. Това не е вярно", коментира Полфрийман.

Обратно в Австралия баща му Саймън и мащехата Хелън обясняват, че са "опустошени" техните надежди за завръщането му в дома.

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Зам.-министър Балабанов увери, че австралиецът няма никакви претенции към МВР

"Беше доста опустошително да мисля, че той почти се е върнал и тогава изведнъж има това друго развитие, те се опитват да го блокират да се прибере у дома", допълва Саймън Полфрийман пред ЕйБиСи.

Саймън призовава федералното правителство да направи повече от името на Джок, като насърчи премиера Скот Морисън да се свърже директно с българския си колега Бойко Борисов.

"Наистина бих искал австралийското правителство да бъде малко по-публично в подкрепа на Джок", коментира той.

Министерството на външните работи и търговията на Австралия заявява, че продължава да предоставя консулска помощ на Палфреман и неговото семейство.

"Полфрийман продължава да поддържа версията си, че е действал в самозащита същата вечер, след като се намесва, за да попречи на Монов и група приятели да нападнат двама роми мъже, известни също като цигани", допълва австралийската медия.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Тази сутрин стана ясно, че Полфрийман се намира в общежитието за временно задържане в Бусманци, включително и от съображения за неговата сигурност.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

Вчера ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне България

Няма срок за произнасяне на ВКС, посочи Румяна Арнаудова