"Изрично австралийският посланик заяви, че Джок Полфрийман има издадени документи, които ще му бъдат дадени, след като приключат всички съдебно-производствени действия в България.

Така правосъдният министър Данаил Кирилов коментира пред журналисти срещата си с посланика на Австралия по случая "Полфрийман". Той взе участие в заседанието на Комисията по правни въпроси, която подкрепи искането на ГЕРБ за отпадане на съкратеното съдебно следствие за умишлени престъпления, но запазването му за тежки телесни повреди.

Кирилов не е изненадан от казаното от посланика и смята, че това е уместното правно поведение, което Австралия прилага по отношение на зачитането на съдебно-производствените действия на друга държава.

ВКС решава до два месеца за Полфрийман

ВКС решава до два месеца за Полфрийман

САС допуснал съществени процесуални нарушения според прокуратурата

Австралийският посланик споделил пред Кирилов още, че няма съмнение в българското законодателство и в действията на затворническата администрация. Той казал още, че назад във времето имало основание да се възприеме, че Джок Полфрийман е получавал съдействие от Главна дирекция "Изпълняване на наказанието.

На въпрос дали Джок Полфрийман ще остане в Бусманци до произнасянето на Върховния касационен съд (ВКС), Кирилов отговори: "най-вероятно, да".

Кирилов смята, че за Джок Полфрийман е изключително по-благориятно да не бъде нито в затворническата администрация, нито пуснат на свобода в България. Според него по-благоприятно е да изчака прекратяването на принудителните административни актове.

Правосъдният министър призова депутатите да не коментират казусът "Плофрийман" и възобновяване на производство за условно предсрочно освобождаване във връзка и в контекста на обсъжданите промени за съкратеното съдебно следствие.

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

От ВМРО не смятат, че организираният протест може да е политически натиск

Припомняме, Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември от Софийския апелативен съд (САС).

Очаква се Върховния касационен съд да излезе с решение до два месеца по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на условното предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.

Вчера, стотина души със знамена на ВМРО протестират пред сградата на Съдебната палата в София. 

австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.

Полфрийман не се е поправил, убеден зам.-министър Николай Проданов

Полфрийман не се е поправил, убеден зам.-министър Николай Проданов

Николай Проданов призова за въздържане от коментар на съдебни решения

На 1 октомври от ВКС съобщиха, че с оглед изключителния обществен отзвук на делото касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 25 септември 2019 г. говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Зам.-министър Балабанов увери, че австралиецът няма никакви претенции към МВР