Австралиецът Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. 

Искането е отправено в молба, внесена по-рано днес в Софийския градски съд от адвоката на Полфрийман Калин Ангелов.

За news.bg от СГС заявиха, че няма определен срок, в който да бъде разгледана жалбата. 

Полфрийман вече има паспорт и билет

Полфрийман вече има паспорт и билет

Вижда повод за дело за клевета срещу данните, че е правил опит за бягство

В молбата, подадена в СГС, той е поискал тази забрана да падне. Забраната за напускане на страната е наложена след задържането му през декември 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното поизводство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

От 20 септември австралиецът, който бе условно предсрочно освободен от затвора, се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци.

Съдът ще разгледа молбата на закрито заседание. Молбата е разпределена на същия съдебен състав, който преди години е осъдил на първа инстанция Полфрийман, но председателят вече е друг - Даниела Талева. Вероятният мотив да се разпредели на този състав, е, че когато е чел присъдата, съдът се е признесъл и по забраната да напуска страната

Опровергават, че убиецът Полфрийман участва в група за съдебната ни реформа

Опровергават, че убиецът Полфрийман участва в група за съдебната ни реформа

Австралиецът само водел Българско затворническо сдружение

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е на база жалба, подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов.

ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите. 

На 23 октомври ВКС ще гледа искането за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.