Стотина души със знамена на ВМРО протестират пред сградата на Съдебната палата в София. Под фона на патриотична музика патриотите изразяват недоволството си от предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на българския студент Андрей Монов.

На отсрещния тротоар - пред сградата на Търговския дом, са приятелите на Андрей Монов, които мълчаливо чакат решението на ВКС по делото на Полфрийман

Протестът и мълчаливото присъствие са по времето, когато във Върховния касационен съд се решава дали има процесуални нарушения за освобождаването на Полфрийман.

ВКС решава до два месеца за Полфрийман

ВКС решава до два месеца за Полфрийман

САС допуснал съществени процесуални нарушения според прокуратурата

Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви исканията на протестиращите привърженици на партията си. "Днес сме тук, за да покажем на българския съд, че може да действа независимо, че може да взима решения не под натиск на някакви неправителствени организации, финансирани кой знае от къде. Скандалното в този случай е - основният казус, заради който осъденият е пуснат предсрочно, е взет от съдия Калпакчиев от от Българския хелзинкски комитет (БХК), а ние наричаме антибългарски този комитет", заяви Сиди.

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко вероятен

"Тук сме, за да кажем на българския съд, че може да работи независимо, без натиск от НПО", повтори той.

"Надяваме се на справедливо решение, защото това очаква и цялото общество. Надяваме се това, което каза главния прокурор, причината за което и днешното дело (във ВКС), ако думите на главния прокурор са верни и се стигне до крайности се надяваме да бъде закрита тази неправителствена организация - БХК", каза Сиди.

Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров каза, че издаденото определение, а не съдебно решение за предсрочно освобождаване на Полфрийман е нарушение на процесуалния закон. Цацаров също заяви, че съдия Калпакчиев бил близък до БХК, защото бил номиниран от тази организация за "Човек на годината" 2016 г.

Припомняме, предишната година - 2015 г. осъденият Джок Полфрийман бе номиниран от БХК за "Човек на годината", но след масово неодобрение и оттегляне на други номинации, неговото име бе изтеглено от надпреварата за тази награда.

На въпрос мислите ли, че съдът може да счете присъствието ви тук като политически натиск, Александър Сиди отговори: "Надявам се, че не. Ако счете това за политически натиск, а експертизата на г-н Кънев (председателят на БХК Красимир Кънев) за никакъв натиск, мисля, че това е двоен аршин, срещу което ние ще продължаваме да се борим.". 

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко вероятен

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.

На 1 октомври от ВКС съобщиха, че с оглед изключителния обществен отзвук на делото касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 25 септември 2019 г. говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата. 

Полфрийман не се е поправил, убеден зам.-министър Николай Проданов

Полфрийман не се е поправил, убеден зам.-министър Николай Проданов

Николай Проданов призова за въздържане от коментар на съдебни решения