Аз и още няколко души се отказахме от номинациите си за „Човек на годината", но не от популизъм, а защото човекът на годината трябва да е направил много за хората и да не е нарушил техните права. Едно от тези права е правото на живот". Това каза Александър Миланов, номиниран за пореден път за „Човек на годината" и прекарал детството си в 12 социални дома в България пред Нова телевизия.

„Вероятно покаялият се австралийски гражданин е създал дружество, с което да защитава правата на затворниците, но от друга страна, според мен, затворниците имат право на няколко неща - справедлив процес и доколкото е възможно човешки условия, за да получат реабилитиране", допълни Миланов.

Номинацията на австралиеца, който излежава присъда заради убийството на студента Андрей Монов, предизвика масово възмущение. След масовото недоволство от Българския Хелзинкски комитет решиха да се разграничат от  индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман и номинацията да остане единствено за Българското затворническо сдружение за реабилитация, съобщиха от организацията.

„Това, което знам за Полфрийман, е, че у него вървят процеси на покаяние. Абсолютно съчувствам на хората, които са загубили сина си. Няма как човек да се промени обаче, ако е белязан завинаги. Може би с тази номинация БХК показва толерантност, но обществото показва с реакцията си, че нетолерантността е факт", каза в сутрешния блок на Нова Иводор Ковачев, капелан в Софийския затвор.

„Аз не съм адвокат на Джок Полфрийман. Аз бих искал да погледна образа на човека, нарушил закона и отново да задам въпроса - този човек от какъв момент може да разчита, че животът му може да започне отново", допълни Ковачев.

Александър Миланов отбеляза, че вероятно Полфрийман не е виновен, че е номиниран за „Човек на годината". По думите му БХК е превърнал този конкурс в нещо с положителен заряд и явно не е преценил добре всички последици от номинацията на австралиеца.

Припомняме, убийството на българския студент не е единственото провинение на Полфрийман, който и в родината си е имал проблеми със закона.