Най-вероятно до края на седмицата Джок Полфрийман ще е на самолета и ще е извън правомощията на българската съдебна система. Това заяви съдия Димитър Узунов пред bTV.

Според него обрат по делото е малко вероятен. По негови думи няма значение дали съдебният акт е именуван като решение или определение, а по какъв процесуален ред е постановен.

Узунов посочи, че съдебният акт е бил постановен с голяма доза съмнение при прилагането на закона, което е предизвикало обществена и академична реакция.

Дори при напускането на австралиеца от затвора, той ругаеше и с това си поведение обективно показа, че опровергава мотивите на докладчика и на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев, подчерта съдията.

По негови думи съдебният акт отива "в коша", защото няма как да бъде изпълнено условието Полфрийман да бъде наблюдаван след условното освобождаване.

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Адвокатът очаква дипломатически последици за страната ни

Според съдията е важно да се установи дали съдия Калпакчиев има взаимоотношения с БХК, който е дал поръчка за доклада.

От своя страна адвокат Даниела Михайлова заяви, че предложението на прокуратурата за възобновяване на делото е неоснователно и процесуално недопустимо. Според нея съдебният акт не е сред актовете, които подлежат на такава проверка. Тя определи като необосновани аргумента на обвинението.

Според нея условното предсрочно освобождаване е предизвикало напълно необоснована реакция в обществото.

"Законодателството е категорично по отношение на това какви са изискванията, за да бъде започнато производство по предсрочно освобождаване. В случая изискванията са спазени. Не е редно да коментираме съдебното решение, което е проучило всички доказателства", поясни Михайлова.

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

Той нямал забрана да напуска страна

По нейни думи един рутинен случай, какъвто е процедурата по предсрочно условно освобождаване, се използва за нагнетяване на обществено напрежение.

Михайлова бе категорична, че не може да се говори за обвързаност между Калпакчиев и БХК. По нейни думи съдиите трябва да участват активно в гражданското общество, което понякога включва участие във форуми, засягащи гражданските права.

Припомняме, днес предстои ВКС да заседава по касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, което бе изтеглено по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Оставането му в страната било предпоставка за заплаха за обществения ред

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

На 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Преди дни стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата. Впоследствие се оказа обаче, че тази заповед е отпаднала с влизането в сила на присъдата, а СГС отказа да разглежда изобщо случая. Адвокатът на Полфрийман от петък обжалва втора такава забрана за напускане на страната.