Джок Полфрийман е отвлечен от държавата. Това заяви в ефира на БТВ адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му ще има тежки последици за страната ни заради казуса с Джок Полфрийман, който вече е свободен човек, но е задържан неправомерно.

Проблемът не е това, че австралиецът ще има всички основания да осъди страната ни, а че ще има дипломатически последици. Главният прокурор съучаства в това, смята Екимджиев.

Той атакува членовете на ВСС, които в болшинството си според него са фигуранти. По мнението му те са хора без чест и достойнство, които са избрани във ВСС да изпълняват партийни поръчения.

Гешев: Съдът да реши за Джок Полфрийман

Гешев: Съдът да реши за Джок Полфрийман

Прокуратурата била свършила работата си

ВКС няма право да разглежда искането на главния прокурор. Това искане е недопустимо по думите на Екимджиев. Това искане цели да компрометира Калин Калпакчиев и съдийската колегия.

Припомняме, утре предстои ВКС да заседава по касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, което бе изтеглено по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

Той нямал забрана да напуска страна

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

На 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Преди дни стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата. Впоследствие се оказа обаче, че тази заповед е отпаднала с влизането в сила на присъдата, а СГС отказа да разглежда изобщо случая. Адвокатът на Полфрийман от петък обжалва втора такава забрана за напускане на страната.

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Оставането му в страната било предпоставка за заплаха за обществения ред