Аз не мога да имам никакви очаквания. Прокуратурата е свършила своята работа, а убиецът Джок Полфрийман е осъден по внесен обвинителен акт от прокуратурата на 20 години лишаване от свобода. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос какви са очакванията му по делото "Полфрийман".

По думите му единственото, което може да направи прокуратурата, вече го е направила. "Оттук нататък ще чакаме да реши съдът. Каквото прецени българският съд, ние ще се съобразим с неговото решение", категоричен беше заместник-главният прокурор. 

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България

Той нямал забрана да напуска страна

Припомняме, на 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман. От ВКС съобщиха, че с оглед изключителния обществен отзвук на делото касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

Преди дни стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

Австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.

Относно скандала в студиото в предаването "Референдум" на БНТ зам.-главният прокурор бе категоричен и че всякаква агресия спрямо журналист е недопустима, независимо от кого изхожда. Той не пожела да коментира повече по скандала от последните дни с поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в ефира на БНТ, тъй като не е гледал предаването.

БНТ с декларация пази добрия тон на предизборните дебати
Обновена

БНТ с декларация пази добрия тон на предизборните дебати

Ръководството на телевизията защити водещата Добрина Чешмеджиева