Тричленен състав на Върховния касационен съд ще излезе с решение до два месеца по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на условното предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.

Разглеждавенето на искането на главния прокурор беше изтеглено по-рано във времето - от 23 октомври за днес, 7 октомври с мотив високия обществен интерес. 

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

От ВМРО не смятат, че организираният протест може да е политически натиск

Припомняме, Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември от Софийския апелативен съд (САС).

Малко по-рано днес адвокатът на Джок Полфрийман - Калин Ангелов обяви, че австралиецът няма да присъства в съдебната зала.

По време на днешното съдебно заседание прокуратурата заяви, че САС е допуснал съществени процесуални нарушения и съдът не е спазил формата на съдебния акт по предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора.

Според държавното обвинение актът на съда е трябвало да бъде решение, а не определение. По думите на прокуратурата искането на главния прокурор е основателно. Българският хелзинкски комитет също изиграл роля за решението на съдебния състав.

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко вероятен

Според държавното обвинение съдебният състав на Софийския апелативен съд е трябвало да си направи самоотвод с аргумент, че е нарушен принципът на безпристрастност.

В заключение прокуратурата настоя ВКС да уважи искането на главния прокурор за ново разглеждане на предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Адвокат Калин Ангелов заяви, че той е защитник на Полфрийман, а не на БХК. По думите му прокуратурата си позволила да каже една лъжа, защото подобряването на Полфрийман е описано още през 2015 г.

Адвокат Ангелов настоя да се остави без разглеждане като недопустимо искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на условното предсрочно освобождаване на Полфрийман. Според него съдиите трябва да спазват закона.

Джок Полфрийман бил убеден левичар, но не се яви пред Народния съд

Джок Полфрийман бил убеден левичар, но не се яви пред Народния съд

Адвокат Ангелов призова според решението на съда други засегнати от "определения" да подадат жалби

Решението е тежко заради политическата реакция, обществената истерия и заради ВСС, който, уплашен от случващото се, порица съдии, каза защитата.

Решението е тежко, защото ще се изправите пред амбициите на главния прокурор. Искането на главния прокурор е недопустимо, отсече адвокат Ангелов.

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Адвокатът очаква дипломатически последици за страната ни

В становището си адвокат Ангелов заяви, че да се каже, че всички апелативни състави и всички съдии са грешали и са допускали нарушение, е тирания. Той цитира член от НПК, според който този тип определения не подлежат на обжалване.

Според защитата, ако утре всеки един лишен от условно предсрочно освобождаване, може да се поиска отново възобновяване на решението. Не причинявайте повече хаос в нашето общество. Смятам, че вашата съвет ще бъде чиста, призова адвокат Ангелов съдиите и настоя искането на главния прокурор да бъде оставено без уважение.

Адвокат Ангелов защити Полфрийман и заяви, че всички характеристики от БХК по адрес на австралиеца са в унисон и с тези на пастор Иводор, отец Сергей и затворническата администрация.

В мотивите си защитата декларира, че Полфрийман нито веднъж не е бил наказван за проява на агресия. В нито един момент австралиецът не представлявал риск за останалите затворници. Адвокат Ангелов недоумява къде главният прокурор е видял нарушение в решението на САС.

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Оставането му в страната било предпоставка за заплаха за обществения ред

Ако делото бъде върнато обратно, няма да се постигне нищо. Ако днес делото бъде възобновено, с ръка на сърцето кажете възможно ли е следващият състав да бъде безпристрастен, запита защитата.

Адвокат Ангелов в заключение помоли тричленният състав на ВКС да остави искането на главния прокурор Сотир Цацаров без уважение.

След изслушване на страните съдът заяви, че ще излезе с решение до два месеца по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за условно предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.