"Джок Полфрийман е голям взривител явно". Така адвокат Калин Ангелов, подзащитник на Джок Полфрийман, коментира пред медиите отговора на тричленния състав на Върховния касационен съд (ВКС), който обяви, че ще се произнесе в срок до два месеца по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на условното предсрочно освобождаване на австралиеца.

По думите на Ангелов австралиецът Полфийман е отказал да дойде на днешното съдебно заседание на ВКС с аргумент, че макар и да е убеден левичар, "не обича Народния съд".

"Вие можете ли да очаквате при такова искане и при ето това нещо, което тука виждаме нещо друго освен Народен съд", подчерта защитата, имайки предвид медийния интерес по делото, както и протеста, организиран пред Съдебната палата.

По мнението на адвокат Ангелов дори и ако друг съдебен състав да е освободил предсрочно от затвора Полфрийман, пак щяло да има други измислени неща.

Според адвокат Ангелов единственото решение, което трябва да се вземе от съда, е да обяви искането на главния прокурор Сотир Цацаров за недопустимо.

ВКС решава до два месеца за Полфрийман

ВКС решава до два месеца за Полфрийман

САС допуснал съществени процесуални нарушения според прокуратурата

"В мига, в който решат, че искането на главния прокурор е допустимо, всички лишени от свобода и аз ги призовавам - просто да го затрупаме този съд, ако така решат. Всички лишени от свобода, на които им е било оказано с определение, а не с решение предсрочно освобождане на това основание, ще искат възобновяване на делото", констатира защитата.

Адвокат Ангелов не е съгласен с искането на главния прокурор Сотир Цацаров, като даде за пример, че има едни хора, които са заключени в съдебна фаза и Специализираният наказателен съд ги пуска, а Апелативният специализиран наказателен съд ги връща. Според него съставът на САС, освободил предсрочно от затвора Полфрийман, не е незаконен, защото било абсрудно това, което се твърди от прокуратурата, че имали някакви контакти с Българския хелзински комитет (БХК).

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

От ВМРО не смятат, че организираният протест може да е политически натиск

На въпрос кога очаква да се произнесе ВКС, адвокат Ангелов отговори, че "се намираме във ВКС, а обикновено над него стои само Господ". Според него всички срокове са препоръчителни и те са до един месец. От изявлението му пред журналистите не стана ясно дали Джок Полфрийман може да напусне страната или не. Според него забрана за напускането на страната няма, а има само заповед за експулсация, но се надява да си заминава.

Адвокат Ангелов разкри още, че в МВР в дирекция "Миграция" се въртяла голяма томбола. Той посочи, че въпреки съгласието на Полфрийман доброволно да напусне страната четирима служители на МВР от служба "Миграция" искат да пътуват безплатно до Австралия. Тогава защитата, като разбрала, запитала дали не може и тя да пътува до там.

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко вероятен