Македонският научен институт поставя осем искания пред българското правителство във връзка с предстоящата покана за членство на Северна Македония в ЕС. Това съобщи председателят на МНИ доц. д-р Александър Гребенаров на пресконференция в БТА.

От Института настояват страната ни да постави пред правителството в Скопие като следните задължителни условия: да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония; да се осъдят политическите убийства и репресии срещу българите, извършени след 1944 г.; да се променят учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена; да се отстранят надписите върху паметници, музейни експонати и други с антибългарско съдържание; да се преосмислят националните празници, насочени срещу българската държава; да се преустанови езикът на омразата към българите в медиите; да се признае, че официалният език според Конституцията на Северна Македония е формиран на основата на български говори и да се предоставят граждански и политически права на българите, които са еднакви с правата на другите етноси в страната.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

Зам.-председателят на МНИ доц. д-р Георги Николов подчерта, че българските корени в историко-географската област Македония са признати не само от българските, но и от редица европейски учени.

Той посочи, че не са един и два случаите, при които, когато човек изявява българската си принадлежност, е преследван и по този начин се насажда страх. По думи на доц. Николов в Северна Македония много разчитат на това, че няколко поколения са възпитавани в македонистки дух. Именно по тази причина според него е важно да се промени написаното в учебниците.

Обикновеният човек е манипулиран не само чрез медиите, но и с учебния материал, който оставя трайна следа в съзнанието на човека, обясни той и посочи, че в македонските учебници има големи недомислия - или се "краде" българска история, като се представя за основа на македонската, или се премълчават и подменят факти.

На базата на съвременна фалшификация се подменя миналото, обобщи доц. Николов.

Ултиматуми и размахване на пръст не ни помагали с Македония

Ултиматуми и размахване на пръст не ни помагали с Македония

Подобни позиции са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес, заявяват от ЕАЦС - аналитичният център основан от Цветан Цветанов

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира