Отлагането на преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз ще влоши и дестабилизира ситуацията в региона, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.

България подкрепи започването на преговори с двете страни, но позицията на Франция срещу присъединяването на Северна Македония на този етап остана непреклонна.

"За огромно съжаление аз не съм изненадана от това, което се случи на срещата във вторник. Мисля, че е грешка и много се надявам, че въпреки че Съветът на министрите не успя да вземе решение по темата за разширяване, лидерите могат да направят това. Считаме, че ще бъде наистина голяма грешка поредно отлагане на старта на преговорите със Северна Македония и Албания, ще се дестабилизира целият регион." - посочи Захариева.

Макрон се готви за сблъсък с Меркел

Макрон се готви за сблъсък с Меркел

Причината е разширяването на ЕС на Западните Балкани

Тя потвърди, че България е подкрепила започването на преговори с двете балкански страни:

"Започването на преговорите не е краен процес, това е един много-много дълъг процес. И позицията на България е: започване на преговори с двете държави без рамка. И това беше нашата оферта - аз имах разговори с френския европейски министър по телефона - нека да дадем зелена светлина и на двете държави. Има време до свикването на първата междуправителствена конференция, на която ще се утвърди преговорната рамка - те могат да напреднат още с реформите. България и до днес има условности по добросъседските отношения и това беше нашата позиция, но много се надяваме, че лидерите ще подкрепят старт на преговорите."

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Той благодари на България…

Захариева напомни, че подкрепата ни по време преговорния процес няма да бъде безусловна.

"България подкрепи започването на преговори и това няма общо с нашата преговорна позиция, - да, ще подкрепим преговорите, но по време на целия преговорен процес като хоризонтална политика ще следим изпълнението на междусъседските отношения и на договора ни със Северна Македония, в който са заложени много ясни условия - и в 10-та, и в 35-та глава, преди започването на одобряването на преговорната рамка.

За съжаление, има голяма вероятност стартът на преговорите да бъде отложен за месец март, - считаме, че това ще бъде огромна грешка." - поясни вицепремиерът.

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

По отношение на ситуацията в Турция Екатерина Захариева коментира, че Европейският съюз е отворен за диалог с Анкара.

"ЕС призовава за диалог с Турция, защото страната е важен партньор, важен съсед на България, важен съюзник в НАТО. ЕС подчерта и важната роля на Турция в приемането на почти 4 милиона бежанци - това е голяма тежест, нека не забравяме." - припомни министърът на външните работи.

"България стриктно държеше да се спазва споразумението с Турция, което доведе до почти нулев миграционен натиск на българските граници, но и като цяло. Така или иначе, операцията на Турция в Сирия е много притеснителна, защото само преди месец в Ню Йорк чухме позитивна новина от този военен конфликт за Сирия, - а това е най-после създаването на конституционния съвет от 150 човека, който изключително трудно беше договорен - за срок от почти две години. Работата на този Съвет трябваше да започне плавния политически преход. На Съвета в понеделник и специалният представител на ООН за Сирия - той е много добър дипломат от Норвегия, докладва ситуацията на място, и все още се надява една от първите срещи на Съвета да може да бъде осъществена в края на този месец." - каза още Захариева.

По думите й това, което е притеснително, е че интервенцията на Турция може да доведе до повишаване на миграционния натиск - вече има вътрешно разселени лица. Другият чувствителен въпрос е какво ще стане с над 10-те хиляди задържани джихадисти.

"Бихме могли да считаме, че имаме променена ситуация, защото битката с Ислямска държава изобщо не е приключила. Неслучайно европейските партньори и всички ние поискахме отговор от САЩ, защото - да, териториално може да изглежда така, че глобалната коалиция срещу Ислямска държава има успехи, но в никакъв случай не е приключила битката. Защото има данни, че част от радикализираните и избягали бойци на ИДИЛ са избягали и са се заселили в южните части на Либия, а там е ясна каква е ситуацията - де факто на юг липсва напълно граничен контрол. Част от бойците са отишли в Тунис, така че призивът ни е прекратяване на военните действия и подпомагане на толкова чакания политически процес." - подчерта министър Захариева.

Тя допълни, че има данни, че кюрдите са влезли в разговори с режима на Асад, което може още повече да усложни ситуацията. Ако армията на режима в Сирия навлезе в Идлиб, може отново да се стигне до влошаване на хуманитарната ситуация там. Затова страната ин застъпва позицията, че военните действия не са решението за прекратяване на продължаващата вече 8 години война.

"България не подкрепя икономически санкции срещу Турция, това по никакъв начин няма да подпомогне преговорния процес с Турция", допълни вицепремиерът.