Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, предаде "Ройтерс".

Причината е разширяването на ЕС на Западните Балкани. Служител от канцеларията на френския президент каза, че правителството на Макрон няма да се съгласи за започване на преговори сега.

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

Франция се противопостави на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Дания и Холандия пък подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на ЕС в Люксембург, завършила без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави от общността.

"Много съжалявам, че държавите членки не можаха да вземат решение", каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан.

"Това не е славен момент за Европа", заяви той видимо разочарован.

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Други страни от ЕС предупреждават, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от "стратегическия вакуум"

Франция пренебрегна широката подкрепа сред държавите от ЕС за даване на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически район на прага на Общността.

"Трябва да възстановим доверието си в Западните Балкани и да изпълним своите ангажименти. Северна Македония и Албания свършиха домашните си задачи и осъществиха болезнени реформи ", каза Йоханес Хан, след като държавите от ЕС се отказаха да направят крачката за трети път от година и половина.

Амели дьо Моншалин, министърът на европейските въпроси на Франция, каза, че не може да даде зелена светлина преди да са решени редица въпроси за ЕС, които варират от икономическата политика до правата на човека и върховенството на закона.

Косово и Албания трябва да се обединят сега, а не в ЕС, призова бъдещият косовски лидер

Косово и Албания трябва да се обединят сега, а не в ЕС, призова бъдещият косовски лидер

Движение "Самоопределение" на Курти спечели проведените в неделя предсрочни парламентарни избори

В Париж служител на френското председателство заяви, че правителството на Макрон няма да се съгласи да започне преговорите сега.

"Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз един ден ... но е твърде рано да се отваря юридическият процес към разширяване", заяви президентският представител.

Франция каза, че ЕС е изправен пред твърде много предизвикателства - включително планираното излизане на Великобритания, Китай, миграцията и заплахите за сигурността, породени от Русия, за да пусне още две държави от Балканите, регион, все още белязан от наследството от войните от 90-те години на миналия ХХ в. и борба с престъпността и корупцията.

Но френската позиция предизвика опасения за по-нататъшно забавяне на вече продължителен процес, който би могъл да предизвика гръмотевици, като стимулира балканските държави да развиват по-тесни връзки с Русия, Турция или Китай.