Франция зае твърда позиция против започване на преговори със Северна Македония и Албания за членство в ЕС, като предупреди, че няма да одобри преговори, докато блокът не реформира "безкрайната сапунена опера" при приемането на нови членки, информира "Ройтерс".

Европейските министри, които за трети път от юни 2018 г. ще се опитат да одобрят започване на преговори с двете балкански държави, ще обсъдят в Люксембург случаите със Скопие и Тирана.

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Други страни от ЕС предупреждават, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от "стратегическия вакуум"

Но Амели дьо Моншален, френският държавен секретар по европейските въпроси, коментира, че няма да продължат напред, докато не бъде приета поисканата от президента на Франция Еманюел Макрон "дълбока реформа" в правилата за еврочленство.

Френската позиция предизвика безпокойство в Брюксел заради евентуално ново отлагане, което може да тласне балканските държави към по-тесни отношения с Русия и Китай.

България, Хърватия, Гърция и Румъния подкрепиха Северна Македония и Албания за ЕС

България, Хърватия, Гърция и Румъния подкрепиха Северна Македония и Албания за ЕС

Според четиримата външни министри разширяването на ЕС е взаимоизгоден процес

Моншален отбеляза, че първото нещо е реформиране на процеса по разширяване и преговорите. Тя нарече процеса "безкрайна сапунена опера".

"Процесът ефикасен ли е? От наша гледна точка не е", подчерта министърът.

Безизходицата може да доведе до конфликт между Макрон и останалата част от съюза на двудневната среща в Брюксел, която започва в четвъртък, ако европейските министри не постигнат споразумение в Люксембург за започване на преговори със Скопие и Тирана.

Докато Холандия подкрепя позицията на Франция за преговорите с Албания, много други държави, водени от Италия, недоволстват от френската позиция.

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Официални представители коментираха, че идеята, наречена "малкият Шенген", ще помогне за засилване на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции

Германия предлага компромис - започване на преговори за еврочленство със Северна Македония преди края на тази година и принципно споразумение за стартиране на процеса с Албания, но без да се определя дата, докато Тирана не изпълни още условия. Европейската комисия обаче твърди, че не е добре да се добавят нови условия, защото двете държави вече са изпълнили критериите на ЕС.