Русия се надява, че Балканите ще останат стабилна и безопасна зона и е готова да подкрепи Сърбия за поддържане на нейния суверенитет и териториална цялост, коментира руският премиер Дмитрий Медведев пред сръбския парламент, цитиран от ТАСС и "Спутник".

"Русия подкрепя народа на Сърбия и е готова да предостави всякаква помощ, която да ви помогне да запазите суверенитета и териториалната цялост", каза Медведев и добави, че Москва се интересува от "изключително мирно решение на сегашния проблем в региона въз основа на от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН."

"Искаме ситуацията на Балканите да остане стабилна и сигурна и се стремим да развиваме отношения с всички регионални държави", добави руският премиер.

Медведев се радва на военен парад в Белград

Медведев се радва на военен парад в Белград

Вучич: Благодаря ви, скъпи приятели за оръжията, които всеки ден стават все повече и все по-модерни

Москва ще отговори политически и "във военния смисъл" на стремежа на НАТО да разположи военни бази в близост до руските граници, тъй като това застрашава националната сигурност на страната, обясни Медведев.

"Никой не отрича, че Русия има собствени интереси, свързани с осигуряването на нейната сигурност. Ние сме голяма държава, ядрена държава и желанието да разположим базите на НАТО в непосредствена близост очевидно не може да ни изпълни с положителни емоции", обясня Медведев в интервю за сръбския вестник "Вечерни новини".

"Ние винаги сме реагирали и ще продължим да реагираме на това, както в политически, така и във военен смисъл", подчертава той.

Медведев каза още, че опитите за привличане на държави с вътрешни конфликти в НАТО са опасни и изпълнени с много сериозни последици.

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

Отработват управление на стратегически нападателни сили в конфликт и ядрена война

"Всички опити за привличане на държави с вътрешни конфликти в НАТО са изключително опасни. Споменахте Босна и Херцеговина, Република Сръбска, но можем да назовем и други държави. Какво се случва с Грузия, какво се случва с Украйна. Тези страни са в затруднено положение", обяснява руският премиер.

"И второ, това е изпълнено с много сериозни последици. Затова страните членки на НАТО трябва да помислят сто пъти, преди да вземат подобни решения", подчертава Медведев.

Руският премиер каза също, че идеите за създаване на някои нови съюзи или държави на Балканите са опасни, тъй като водят до националистически кръгове, които да преследват целите си, използвайки оръжие, добавяйки, че не трябва да се допуска насилие в региона.

В интервюто, Медведев повтаря позицията на Русия по отношение на Косово, основана на необходимостта от запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия. Русия е убедена, че всякакви дискусии по този въпрос трябва да се основават на международното право, а не на едностранни ходове, според премиера.

Русия и Сърбия провеждат първи ПВО учения със С-400

Русия и Сърбия провеждат първи ПВО учения със С-400

Отблъскват симулиран масиран въздушен удар и изпълняват изстрелвания в трудни условия

"Идеите за създаване на различни нови съюзи и държави са много опасни. Тъй като в крайна сметка правят най-агресивните и най-националистически ориентираните кръгове да преследват целите си, използвайки насилие и оръжие, и там вече има достатъчно", обяснява той/

"Вярвам, че тези твърдения са много опасни . Процесите, които са в ход, трябва да бъдат наблюдавани", допълва Медведев, помолен да коментира дали ситуацията на Балканите, предвид признаването на Косово от множество западни страни, може да доведе до създаването на така наречената велика Албания.

"Считам, че всички развития трябва да бъдат внимателно наблюдавани, защото е очевидно, че Балканите остават доста нестабилен регион и не трябва да допускаме повтаряне на проявления на актове на насилие, опити за едностранно предначертаване на картата на Балканите или всякакви други действия това може да доведе до хуманитарна катастрофа", коментира Медведев.

Дмитрий Медведев каза още, че САЩ в стремежа си да доминират над света нанася вреда на Европа, европейските страни вече са уморени от тези американски стремежи.

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас

"САЩ харесват само идеите, които се раждат в офисите на Белия дом и Държавния департамент във Вашингтон, окръг Колумбия, харесват само онези идеи, които в крайна сметка водят до икономическото благополучие на САЩ", обяснява той.

"Те популяризират тези идеи по всякакъв начин. Това не е тайна. Това е основното направление на Съединените американски щати. Следователно те твърдят, че Русия подкрепя една или друга страна или прави някакъв вид вреда".

"Но всъщност именно тези стремежи на САЩ да доминират над целия свят, включително Балканите и Европа, причиняват само вреда. Между другото, самата Европа е уморена от тези стремежи или от тези желания", коментира Медведев.

Руският премиер обяснява, че Русия, за разлика от САЩ с неудържимото си желание за господство, заема балансирана позиция и се стреми да изгради нормални отношения с всички страни, независимо от членството им във военни блокове.

"Това е неудържим, абсолютно неограничен стремеж на САЩ да доминира над света, включително Европа. В този смисъл винаги сме заемали, според мен, балансирана позиция. Тоест искаме да бъдем приятели с всички държави и, разбира се, имаме нормални отношения с държавите, които са разположени на Балканите, независимо от членството им в определен военно-политически блок", допълва Медведев.

Руският посланик в ЕС предупреди Гърция, че САЩ ще ги изоставят като кюрдите

Руският посланик в ЕС предупреди Гърция, че САЩ ще ги изоставят като кюрдите

Гърция е "сгрешила" със сделката за отбрана, можело и да е лоша преценка за бъдещето

Моделите на "правилна" демокрация, насадени в Африка и Близкия изток, вероятно ще доведат до разпространение на тероризма в световен мащаб, заяви руският премиер пред сръбските депутати.

"Въвеждане на известни модели отвън, обясняващи как трябва да изглежда демокрацията в определена страна в Африка или Близкия изток, създава хаос върху огромни земи и просто води до срив на държави и тотално разпространение на тероризма в световен мащаб".

Медведев отбелязва, че Европейският съюз отхвърля всякакви механизми за сътрудничество с Русия.

"Не съм сигурен, че някой е спечелил. Всъщност Русия не се чувства наказана и не копнее за времената, когато два пъти годишно провеждахме срещи", коментира Медведев.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

Той допълва, че решенията са довели до последствия, тъй като Европа намира за проблематично да намери решения на широк спектър от въпроси.

"Дори не споменавам факта, че компании в цяла Европа, както и у нас, са загубили милиарди евро, които е невъзможно да бъдат възстановени".

Медведев призовава да си спомнят тези последствия, като допълва, че Европа е изправена пред все повече предизвикателства. Сред тях той споменава и огромния наплив от мигранти и терористични заплахи.

Според него "развитието в Близкия Изток и Северна Африка се връща към ЕС като бумеранг".

По думите му, "след тези събития повечето европейци започват да признават, че ЕС трябва да плати с дипломатически загуби и икономически щети, за да демонстрира видимото си единство".

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Средиземноморието е ключово за Русия и за достъп до Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка