Руският премиер Дмитрий Медведев присъства на военен парад в руския балкански съюзник Сърбия, отбелязващо 75-годишнината от освобождението на столицата Белград от окупация на нацистка Германия от съветски и югославски войски, съобщава АП.

Медведев в събота се присъедини към стотици хора и висши сръбски служители, които се събраха на военно летище близо до Белград в слънчев ден, за да наблюдават учение за борба с тероризма, последвано от парад с бойни превозни средства, хеликоптери и самолети.

Посещението на Медведев илюстрира тесните отношения между Русия и Сърбия, които споделят общи културни, религиозни и исторически връзки.

Русия помага на Сърбия да увеличи военните си сили, дори когато Белград официално се стреми към членство в Европейския съюз.

Москва увеличава усилията си да възстанови влиянието си сред бившите комунистически нации в Източна Европа.

Медведев: Русия подкрепя Сърбия

Медведев: Русия подкрепя Сърбия

Ключова визита на руския премиер в Белград

Парадът се провежда на военното летище Батайница край Белград. Участват над 2,4 хиляди военни, 100 бойни превозни средства и системи, 25 хеликоптери и самолети. Акцентът на парада е демонстрация на предоставената от Русия военна помощ - бронетранспортьори БРДМ-2, изтребители МиГ-29, вертолетите Ми-35 и три вертолета Ми-17, съобщава ТАСС.

Русия и Сърбия постепенно изграждат сътрудничество във военно-техническата сфера. Това в частност се указва от големия брой планирани съвместни учения през тази година. В предишни години Сърбия също провежда много дейности с руските въоръжени сили, по-специално руско-сръбските антитерористични учения SREM, BARS (Братството на авиаторите на Русия и Сърбия), Славянското братство и тактическите учения с бойци от Западния военен окръг на Руската федерация.

След приключване на прегледа на военната техника Медведев ще замине за Камарата на Сърбия, където ще проведе разговори с министър-председателя на Ана Брнабич. След това руско-сръбските преговори са насрочени във формата на работна закуска.

Вучич: доставките на военна техника от Русия в Сърбия отговарят на всички стандарти

Вучич: доставките на военна техника от Русия в Сърбия отговарят на всички стандарти

"Бяхме възпрепятствани да използваме Дунав, но по въздух ни се получи"

Сръбският президент Александър Вучич благодари на Русия за съдействието и сътрудничеството във военно-техническата област.

"Благодаря ви, скъпи приятели за оръжията, които всеки ден стават все повече и все по-модерни. Сърбия ще продължи да защитава своята традиция на свобода. Ще можем сами да защитим собственото си небе, нашата земя и нашия народ", обяснява той.

"Скъпи войници, искам да ви благодаря за всичко, което правите за вашата страна и да ви поздравя с Деня на освобождението на Белград от нацистите, така че винаги да защитаваме нашата земя, нашите ценности и традиции на свободата", допълва сръбският президент.

Той изразява специални благодарности на ветераните от сраженията в Косово и на тези, които защитават Сърбия по време на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година.

"Скъпи ветерани и вие, които все още сте на служба и сте защитавали Сърбия преди 20 години, искам да ви благодаря много за всичко, което сте направили за страната ни", каза той.

Русия и Сърбия провеждат първи ПВО учения със С-400

Русия и Сърбия провеждат първи ПВО учения със С-400

Отблъскват симулиран масиран въздушен удар и изпълняват изстрелвания в трудни условия