Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази загрижеността за присъствието на руска военна техника в Сърбия и заплаши със санкции, ако Белград купи руски ракетни системи, съобщават македонски и сръбски медии.

"Съществува известна загриженост относно разполагането на руска военна техника на територията на Сърбия, но и относно възможността Сърбия да търси конкретни руски системи. Това крие риск от конкретни санкции за закупуването на руска военна техника. Надяваме се, че нашите сръбски партньори са наясно с това", обяснява Палмър в интервю за македонска телевизия.

Сръбия иска С-400 с дългосрочен заем от Русия

Сръбия иска С-400 с дългосрочен заем от Русия

Сръбски офицери вече са обучени в Русия за работа със С-400

Американският дипломат коментира позицията на САЩ по отношение на неотдавнашното военно учение на Сърбия и Русия "Славянски щит" ​​и наличието на ракетната система С-400 в Белград.

Палмър посочи, че Америка е най-големият военен партньор на Сърбия, но това не означава, че Белград не трябва да си сътрудничи и да установява военно партньорство с Русия.

Сръбският президент Вучич коментира вчера пред репортери, че Сърбия няма С-400, но "те вече не могат да го унижат, както направиха от 2000 до 2012 г."

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

С оглед на принадлежността ни към системата за колективна сигурност на НАТО…